Interviuri Ca Lumea

INTERVIU: Cum au ajuns sute de mii de români să restaureze cel mai frumos castel din Transilvania

14 august 2015 5 min read

INTERVIU: Cum au ajuns sute de mii de români să restaureze cel mai frumos castel din Transilvania

Reading Time: 5 minutes

200.000 de oameni ca lumea pot spune ca au vazut cum arata Paradisul. Romani si straini, mari si mici, frumosi si nebuni, rockeri si de toate felurile. Nu conteaza ce formatie ai pe tricou sau ce sunt mama si tata. Esti la unul din cele mai cool festivaluri din Europa si nimeni nu-ti cere actele.
Electric Castle fost nascocit si brevetat de romanii nostri cand Bestfest era deja istorie. Unica solutie pentru noi – astia cu muzica – ramasese doar “afara”. Werchter, Sziget si Rock Am Park erau la mii de km si ani lumina distanta. Clujul, la numai 400 de km de Bucuresti si ceva mai aproape de Occident. Oamenii au venit la noi din Japonia, Australia si India ca sa vada 500 de artisti in 3 ani, cu Prodigy headliner in 2015.
Cativa romani au inviat Bontida si au pus-o pe Google Maps acum 3 ani. Ideea a facut spuma la bere, apoi s-au tinut de ea pana intri-n sat si faci dreapta spre Castelul Banffy. Acum vorbim de un fenomen national si de un ambasador mondial.
Ani Vanca, PR si organizator, ne-a spus despre Elctric Castel din spatele scenei. L-am prins pe messenger chiar cand era la Sziget, unde s-a dus in prospectie ca sa vada ce au ei si n-avem noi. Si a constatat ca, incet-incet s-ar putea sa le aratam noi, romanii, cum se face treaba.

Este E.C. noua European Community pentru ascultatorii de muzica buna?
Anul acesta EC a devenit intr-adevar un festival international, la care au venit foarte multi straini pentru a lua parte la aceasta experienta. Eu cred ca suntem in directia buna. In Romania, in jurul festivalului s-a construit o comunitate extraordinara de oameni, care indiferent de vreme vin sa se bucure de experienta EC. Cu siguranta acea comunitate va creste tot mai mult si la nivel European. Era unul dintre obiectivele noastre de la inceput: sa contruim din EC unul dintre cele mai importante festivaluri de muzica din Europa de Est.
Trei bolovani mari de care v-ati impiedicat cand ati construit conceptul.
Nu stiu daca le pot spune neaparat bolovani, dar au fost cateva provocari mari pe care le-am avut. Prima a fost amenajarea locului. Tinem foarte mult la cum arata tot festivalul, iar provocarea a fost sa construim tot ce se vede pe teritoriul EC, dar fara a fi prea invazivi si de a respecta monumental istoric in care ne aflam. De asta si lucram cu o echipa de arhitecti care vin cu idei si propuneri legate de cum arata locul.  O alta provocare a fost sa aratam oamenilor ca se poate si altfel. Se poate sa ai un festival clean aerisit cu un concept unitar in spate. Si a treia provocare a fost sa crestem tot mai mult comunitatea din jurul EC sis a o tinem tot timpul aproape (lucru pe care il facem in continuu).
Bani + munca + relatii = 100%. In ce proportii le-ati folosit ca sa dati drumul la treaba?
Ai nevoie de fiecare in egala masura pentru a dezvolta un proiect ca EC. Eu as mai adauga pasiune. Pentru ca tot ceea ce facem noi este impins de foarte multa pasiune depusa in evenimentele pe care le organizam.
Cum vedeti Electric Castle peste 5 ani?
Eu cred ca va continua sa creasca si sa devenim un foarte important pol muzical al Europei.
Dincolo de ce se vede si ce se simte cand vii la festival, ce avantaje morale sau inspirationale aduce acest eveniment Romaniei si romanilor?
EC este un model romanesc de succes, la care s-a lucrat multi ani si care se dezvolta de la o editie la alta. Eu cred ca poate fi chiar un motiv de mandrie, pentru ca oamenii vad ca se poate si la noi. Plus ca EC a ridicat foarte mult standardele, iar evenimentele care vor aparea dupa EC vor trebui sa se ridice la acele standarde, astfel intreaga piata de evenimente va creste calitativ.
Daca eu vin si-ti spun ca vreau sa fac asa ceva intr-un loc similar de pe langa alt oras mare din Romania, care e prima ta reactie?
Foarte bine, dar do it right. Construieste-ti conceptul astfel incat sa fie original, aduna in jurul tau o echipa de oameni cu care poti lucra foarte bine si apuca-te de treaba.
Cum v-ati gandit sa exportati EC?
Pana acum nu am avut nicio campanie de promo in afara tarii, desi anul acesta am avut o prezenta foarte mare de straini. Totul a crescut organic, prin word of mouth de cele mai multe ori. Ne gandim ca anul acesta sa sustinem aceasta crestere si printr-o campanie.
Daca eu plec de nebun in lume sa fac business-ul asta in alta tara, crezi ca as reusi?
In alte tari eu cred ca este deja o piata de evenimente foarte competitiva deci cu siguranta ar fi mai dificil de pus in practica. Dar din nou, cu un concept bun, o echipa buna si multa pasiune eu ti-as zice sa incerci.
Arata si este EC ceea ce v-ati dorit sau mai sunt lucruri de facut?
Noi am gandit EC-ul ca pe festivalul la care am vrea noi sa mergem. Fiind festival goers stiam ce ne doream de la un festival si la ce lucruri trebuia sa fim atenti. Evident ca dezvoltam evenimentul in continuu si tot timpul vrem sa venim cu ceva nou.
Sunteti un exemplu ca romanii pot fi la fel de buni ca natiunile ultracivilizate si dezvoltate. Sunt din ce in ce mai multi romani care reusesc lucruri mari…si aici, si afara. Cum explici asta?
Nu vad de ce am fi mai prejos. Si romanii au tot doua maini, doua picioare si un creier. Important este sa isi doreasca sa faca ceva, iar dupa ce isi gasesc drumul, sa munceasca enorm si sa se lase condusi de pasiunea pentru ceea ce fac.
Gasca EC – sunt acei oameni care au vrut sa plece din tara si asta a fost ultima sansa sau sunt dintre cei care si-au zis “nu, noi nu plecam din Romania, noi o sa reusim aici!”?
Suntem un grup de oameni care a umblat destul de mult. Eu, personal, nu am avut niciodata intentia de a pleca din Romania. Cred ca tara asta are foarte mult potential, atata timp cat vii cu un produs/concept nou si facut corect.
Restaurarea castelului – pretext de business sau cauza pe bune?
Castelul Banffy este casa noastra si e normal sa avem grija de el. In fiecare am donat bani in scopul restaurarii. Si cu acest ajutor cei de la Transylvania Trust (fundatia care gestioneaza Castelul Banffy) a reusti dupa primul an sa termine acoperisul, apoi s-au podit fostele grajduri si moara, iar anul acesta s-au refacut caile de acces.
Stiu ca in momentul in care se termina un festival incepe pregatirea celui de anul viitor, dar totusi… cate ore pe an munciti pentru EC?
Suntem foarte multi oameni care lucram la EC, multi dintre noi facand acest lucru tot anul (mai putin luna august cand suntem in vacanta). Deci 8-10 ore pe zi inmultit cu vreo 250 de zile lucratoare.
V-a copiat cineva modelul de business pana acum?
Daca business-ul este sanatos si facut corect este foarte greu sa fie copiat. Sunt lucruri care nu pot fi copiate, cum ar fi comunitatea din spatele evenimentului, starea pe care acesta o ofera participantilor, know how-ul celor care il fac etc.
Cati Romani Ca Lumea stii?
Foarte multi si toti merg la Electric Castle.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *