Români ca lumea

“Teamă? De asta am făcut medicina!” Are 80 de ani și e la datorie în prima linie la ATI

7 aprilie 2020 2 min read

“Teamă? De asta am făcut medicina!” Are 80 de ani și e la datorie în prima linie la ATI

Reading Time: 2 minutes

Petre Ciuvăţ împlinește luna viitoare 80 de ani. Este medic ATI la Spitalul Orăşenesc din Rovinari, care nu îi este a doua casă, ci aproape prima, după cum spune. Mai mult de atât, acum s-a decis să doarmă în spital pentru a fi cât mai aproape de pacienți şi nu îi este pic de teamă să fie în prima linie.

“E aproape prima casă aş putea spune. Sunt foarte fericit că îmi pot practica profesia şi după vârsta de pensionare. Toată lumea îmi spune că sunt nemaipomenit, nemaivăzut. În anul VI, eram şi student la Medicină Generală şi eram şi intern la Anestezie, la Spitalul Grigore Alexandrescu. De atunci, practic sunt 57 de ani de când eu fac profesia de anestezie, terapie intensivă.” spune Petre Ciuvăț pentru Antena 1.

Deși lumea e speriată, iar el face parte din categoria celor care snut cei mai afectați, Petre Ciuvăț nu dă înapoi și rămâne în linia 1.

“Lucrul acesta e deosebit de grav într-un fel. Molima asta se răspândeşte cu o viteză deosebită şi oamenii sunt în faţa unei situaţii absolut noi. Nu este niciun pericol, absolut niciun pericol dacă ştii cum să te protejezi. Nu mi-e teamă, nu mi-e teamă absolut deloc şi nu îi înţeleg pe cei cărora le e teamă. Când faci medicina, o faci ca să rezolvi problemele de patologie ale oamenilor. Cum să-ţi fie teamă de o boală? Pentru asta ai învăţat, să o combaţi.Cutremurul din 77 m-a prins în spital, în Bucureşti, unde am lucrat o viaţă şi îngrijorarea generală a fost aproape asemănătoare cu cea de acum. Îngrijorare că se poate repeta, îngrijorare, disperare la pacienţii din spital pentru cei rămaşi acasă. Sunt în spital aproape zi şi noapte, când este nevoie de mine, i-am rugat pe colegii care lucrează în UPU şi sunt de gardă, dacă au un caz în care au nevoie de mine, să nu ezite să mă cheme la orice oră.” a adăugat medicul la Observator.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *