Fără categorie Povești bune Români ca lumea

47 de ani de când a cucerit Parisul! Ilie Năstase: ”Din copilărie am visat să câștig Roland Garros”

4 iunie 2020 3 min read

47 de ani de când a cucerit Parisul! Ilie Năstase: ”Din copilărie am visat să câștig Roland Garros”

Reading Time: 3 minutes

 

Niciun jucător din istoria tenisului nu a fost înzestrat cu un amestec mai mare de talent, spirit comic si nervozitate precum Ilie Năstase! A fost un vrăjitor al rachetei, dar comportamentul său bizar l-a aruncat, de nenumărate ori, în cercul “băieților răi”.

Acest material nu reprezintă “Ziua Judecății” pentru cel mai mare tenisman român. Vrea doar să scoată în evidență un Român Ca Lumea într-o zi de 5 iunie. Adică? Da, acum 47 de ani, Ilie Năstase a devenit primul român campion pe zgura de la Roland Garros!

5 iunie 1973 – Ilie Năstase primește trofeul de la Henri Cochet / Sursa foto: DR

Finala din ’73 s-a jucat marți și nu duminică, din cauza ploii de la Paris. Năstase a recunoscut că pauza de două zile l-a ajutat enorm. Totuși, afimația românului pare ciudată, în condițiile în care nu pierduse niciun set până la finală. În ultimul act avea să-l învingă pe Nikki Pilic (Iugoslavia), scor 6-3, 6-3, 6-0.

Sursa foto: ESQUIRE

“Din copilărie am visat să câștig Roland Garros. În 1971 ratasem trofeul. Dar în 1973 doream răzbunarea. Jucătorul francez Pierre Barthes, un prieten, m-a dus la el acasa, la Vaucresson. M-am putut antrena pe un mic teren de zgură. Am fost mulțumit și m-am relaxat în aer liber. Apoi l-am învins pe Nikki Pilic în trei seturi rapide. Henri Cochet si Philippe Chatrier mi-au oferit trofeul mușchetarilor. După festivitatea de premiere, am plecat să iau cina, ca și cum ar fi fost o zi obișnuită”

Ilie Năstase, pentru “Paris Match”.

În turneul de la Roland Garros din urmă cu 47 de ani, românul nu a pierdut niciun set, devenind primul jucător din istorie care a reușit o astfel de performanță de zgura din capitala franceză!

Sursa foto: The Oregonian

“Roland Garros a fost mereu turneul de Grand Slam favorit. Am câștigat și US Open, am jucat două finale la Wimbledon, unde regret pe vecie că nu m-am impus, dar Roland Garros a avut mereu un loc special în inima mea”

Ilie Năstase, pentru GSP

“Îmi place foarte mult Ilie Năstase. Tenisul din perioada anilor ’60 – ’70 îl apreciez cel mai mult, deoarece forța loviturilor avea mai mică importanță. Era mai multă magie! Talentul conta mai mult, tactica de asemenea. Punctele se construiau mai mult”

Rafael Nadal, de 12 ori campion la Roland Garros, într-un interviu pentru L’Equipe

Ilie Năstase

  • În 1976 a devenit primul jucător din Europa care a depășit un milion de dolari din premiile câștigate în carieră
  • În 1991 a fost inclus in International Tennis Hall Of Fame

Înainte să-i avem pe Nadia Comăneci și Gheorghe Hagi, l-am avut pe Năstase. Performanțele sale sportive sunt de 10. Ele îl fac un Român Ca Lumea!

 

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *