Fără categorie Gânduri Ca Lumea Povești bune Români ca lumea

Regele Mihai – Românul Ca Lumea căruia i s-a furat cetățenia română în urmă cu 72 de ani!

27 mai 2020 3 min read

Regele Mihai – Românul Ca Lumea căruia i s-a furat cetățenia română în urmă cu 72 de ani!

Reading Time: 3 minutes

 

La finalul celui de-Al Doilea Război Mondial o “cortină de fier” s-a abătut asupra Europei… Estul continentului a devenit, cu forța, un eșafod împotriva democrației. România n-a scăpat nici ea din menghina strânsă cu putere de Moscova.

Pe 30 decembrie 1947, Regele Mihai a fost somat de Petru Groza și Gheorghe Gheorghiu-Dej să semneze actul de abdicare. În caz contrar, studenții care fuseseră arestați pentru că își manifestaseră atașamentul față de coroană aveau să fie executați!

Regele, cel considerat de comuniști ultima piedică din calea “democrației populare”, a abdicat forțat, iar pe 3 ianuarie 1948 a părăsit România. Dupa 140 de zile, pe 22 mai 1948, Consiliul de Miniștri al Republicii Populare Române hotăra retragerea cetățeniei române Regelui și a altor membrii ai familiei regale.

Patru zile mai târziu, pe 28 mai, decizia retragerii cetățeniei române a fost publicată în Monitorul Oficial. Motivul? O făcătură pe cinste… Membrii familiei regale erau învinuiți că “întețesc uneltirile împotriva intereselor poporului roman și a Republicii Populare Române, prin acțiuni potrivnice îndatoririlor de fidelitate față de țară”!

“Hohenzollernilor, agenți ai imperialismului străin, li s-a retras cetățenia română” – un subtitlul expresiv din ziarul Scânteia

Astăzi se împlinesc 72 de ani de la acel act îndreptat împotriva unui Român Ca Lumea. Pe lângă retragerea cetățeniei, comuniștii puneau mâna și pe proprietățile familiei regale! Uite ce titlu bombastic dădea Scânteia, organul de presă al Partidului: “Consiliul de Miniștri a hotărât – Bunurile fostului rege Mihai de Hohenzollern și ale membrilor familiei regale jefuite de la poporul român au intrat în propietatea Statului popular”. Și tot Scânteia motiva decizia – pentru ca toate aceste bunuri să fie puse “în folosul poporului”!

“A fost șantaj. Mi-au spus: Dacă nu semnezi imediat, suntem obligați să ucidem peste 1.000 de studenți aflați în pușcărie” – Regele Mihai, într-un interviu acordat, în anul 2007, pentru New York Times

“Poporul român salută cu satisfacție retragerea naționalității române Hohenzollernilor. În cei 80 de ani de teroare și sălbatică asuprire a poporului, familia de junkeri prusaci a Hohenzollernilor – agentură a imperialismelor străine, reprezentanți credincioși ai capitalului străin – s-a arătat străină de interesele și năzuințele poporului român. Ea s-a aflat mereu de partea dușmanilor de moarte ai acestuia, iar astăzi își continua uneltirile împotriva României, punându-se în solda imperialismului ațâțător la război” – Ziarul Scânteia

Decizia din urmă cu 72 de ani a fost abrogată abia în anul 1997, sub președinția lui Emil Constantinescu. Regele Mihai și-a primit înapoi pașaportul și dreptul de a se întoarce în țară.

Memorabile rămân vorbele pline de dragoste față de România rostite de Rege la aniversarea a 90 de ani de viață, într-un discurs ținut în Parlament:

“Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri. Așa să ne ajute Dumnezeu!”

Sursa foto: Istorie-pe-scurt.ro
Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *