Fără categorie Români ca lumea

Romani geniali! Un tanar de 27 de ani a inventat betonul fara ciment si a luat medalia de aur la salonul Euroinvent!

24 august 2017 2 min read

Romani geniali! Un tanar de 27 de ani a inventat betonul fara ciment si a luat medalia de aur la salonul Euroinvent!

Reading Time: 2 minutes

Tanarul pe nume Adrian Lazarescu, student-doctorand al Universitatii Tehnice din Cluj Napoca, a castigat medalia de aur la salonul Euroinvent, cu o inventie care a fost considerata exceptionala. Visul sau a fost sa creeze un beton alternativ, care sa nu aiba in compozitie ciment. In cele din urma a gasit solutia. A folosit cenusa rezultata in urma arderii carbunilor. Cenusa era folosita de mult timp ca adaos in productia betonului.
Marele premiu de le Euroinvent, o bursa in valoare de 10.000 lei, a fost castigat de o echipa de cercetatori de la Facultatea de Inginerie Electrica din Iasi care a creat o manusa mecatronica, care vine in sprijinul celor care au ramas paralizati in urma unui accident vascular.
Adrian Lazarescu a vorbit despre descoperirea sa intr-un interviu pentru Ziarul Financiar: ,,Vreau sa creez un beton armat alternativ, un beton fara ciment, pentru ca industria producatoare de ciment polueaza. In acelasi timp, pentru a crea energie, termomencentralele trebuie sa arda carbune, iar cenusa, deseul rezultat in urma arderii, nu este folosita, ci este depusa in halde unde polueaza. La materialul pe care noi il facem, practic iei deseul, il combini cu un anumit lichid si atunci iti rezulta un material care are performante la fel de bune ca betonul, uneori mai bune, in functie de mai multi parametri pe care eu ii studiez acum. In betonul obisnuit ai ciment, ai cenusa, apa si agregate. Noi am scos cimentul de tot si atunci practic se produce un beton mai ecologic”.
Adrian va termina doctoratul intr-un an si are planuri mari de viitor. Nu doreste sub nicio forma sa isi faca o cariera in strainatate, desi in Olanda exista un institut care se ocupa special de acest tip de beton: „Daca as pleca si as ramane acolo as putea spune ca jumătate din cercetarea pe care vreau sa o fac nu mai are sens, pentru ca eu vreau sa fac beton geopolimer cu materialele locale. Asta face special proiectul meu“, marturiseste el.
Deocamdata, in prima faza, studiem in laborator pasta care va inlocui pasta clasica de ciment. Urmeaza apoi studiul compozitiilor in care adaugam nisip si pietris. Inca nu am ajuns la nivelul compoziţiilor optimizate de beton“, spune el. Urmează o lunga perioada de analiza a caracteristicilor pastei, apoi se vor adauga agregatele clasice – nisip si pietris -, iar apoi combinatiile rezultate vor fi testate din nou. Si iar teste si teste”.
 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *