Radu Păltineanu: „Vremurile pe care le trăim ne obligă să ne îndreptăm spre ceea ce ne definește cu adevărat, esențial, frumos, natură, Univers”

mart. 31

Radu Păltineanu: „Vremurile pe care le trăim ne obligă să ne îndreptăm spre ceea ce ne definește cu adevărat, esențial, frumos, natură, Univers”

Reading Time: 2 minutes

Avem nevoie de gânduri bune, de povești bune, de puțină inspirație, putere de muncă, răbdare și forță. Este greu uneori să le găsim pe toate, tocmai din acest motiv încercăm pe Români Ca Lumea să aducem cât de des putem #PoveștiBune în fața voastră. Fie că este vorba despre fapte, fie că sunt câteva cuvinte de încurajare și optimism, fie că aducem o imagine simplă, dar care ne oferă puțin mai multă claritate atunci când avem nevoie.

Pentru Radu Păltineanu, aventura este cuvântul care îl reprezintă cel mai bine. Este primul român care a traversat Americile pe bicicletă, într-o expediție care a durat 3 ani, 2 luni și 18 zile. În aceste zile dificile, Radu a avut un mesaj important de transmis comunității sale de Facebook, iar noi am considerat că merită preluat.

Acest text de mai jos este preluat de Români Ca Lumea de pe pagina oficială de Facebook a lui Radu Păltineanu. Îl redăm integral, fără modificări: 

„Toată copilăria mi-am petrecut-o în mijlocul naturii. Bunicul mă lua la pădure, la cules de ciuperci sau, pur și simplu la plimbare, în poienița de pe Bahrin, pe dealul Cernegura de lângă Piatra Neamț. La 15 ani m-am mutat într-o metropolă, la 7.000 de km distanță de plaiurile natale, în Montreal, în Canada, unde nu m-am putut niciodată împăca cu aglomerația, vuietul mașinilor și agitația permanentă.

Și după ani buni, ca să mă întorc înapoi în natură, am renunțat la tot și 3 ani am cutreierat pe o bicicletă Americile. Am avut privilegiul să dorm de cele mai multe ori la cort, în natură, într-un peisaj nou, zi de zi, unde mă simțeam cel mai acasă și în tot acel timp mi-am dat seama cât de rupți de natură și de valorile esențiale am devenit ca și specie.

Ne aglomerăm din ce în ce mai mult în megalopole, acolo unde credem că avem mai multe oportunități economice și suntem din ce în ce mai rupți de mediul înconjurător, de natură, de frumos. Ne-am dezumanizat complet și tocmai pentru că suntem atât de distanțați, luăm decizii la fel de proaste, consumeriste și lipsite de esență.

Vremurile pe care le trăim, în ciuda faptului că sunt dureroase, sunt revelatoare, cred eu și ne obligă, fie că vrem, fie că nu, să ne oprim din fuga noastră inutilă și să ne îndreptăm spre ceea ce ne definește cu adevărat, spre esențial, spre frumos, spre natură, spre Univers.”

– Radu Păltineanu

Sursă Foto: Facebook.com/RaduPăltineanu

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *