„E frumos aici doar dacă ești turist”

„E frumos aici doar dacă ești turist”

Reading Time: 2 minutes

*Acest text este preluat de Români Ca Lumea de pe pagina oficială de Facebook „Blogu lu’ Otravă”. Îl redăm integral, fără modificări:

„Am călătorit prin lumea asta și am dat peste foarte mulți români plecați la muncă. La început îi indvidiam. Mă gândeam că duc o viață frumoasă acolo. Fie că era vorba despre Italia, Spania, Anglia, Germania, etc. Și vorbeam de fiecare dată cu ei și mereu primeam același răspuns. “E frumos aici doar dacă ești turist.” Dacă vorbești cu ei îți vine să plângi, ți se face pielea de găină. Mulți dintre ei vor în România lor. Aia mai bună cu familia mare la masă. Unită.

Ei sunt cei care se bucură când vorbești româna într-o pizzerie din Bari și nu știu ce să îți mai dea din partea lor. Sunt românii ăia buni, ăia calzi, ăia care au mereu o vorbă bună la ei. Și nu am înțeles de ce ziceau asta. Că e bine afară din țară doar ca turist. Pentru mulți dintre ei e extrem de greu. Pentru că acasă sunt doar în România. Sunt mulți care nu o să fie văzuți ca și cetățeni ai țării respective chiar dacă stau de mulți ani acolo. În Italia sunt italieni și restul lumii, la fel și în Spania, Anglia, etc. E greu să te integrezi total și să nu te privească cei de acolo altfel.

Îi admir și îi respect pe cei care muncesc în condiții grele să facă niște bani să îi aducă înapoi în țară. Cei care sunt departe de familie și care muncesc din greu pentru a da o șansă copilașilor lor la o viață mai bună. Greu este să vezi ce e în sufletul unui român plecat afară la muncă. Câtă suferință, câtă frustrare, câte gânduri…

Pentru cei care se află în situația asta este acest mesaj. Pentru diaspora aia care aduce 4 miliarde de euro în fiecare an. Pentru ăia care trag cu cârca în Anglia, Germania, Italia sau Spania. Pentru ăia mulți care varsă în fiecare zi lacrimi pentru că familiile lor sunt atat de departe. Diaspora trage de fiecare bănuț să îl aducă aici. Să își facă o casă mai frumoasă, să le ofere un viitor mai bun odraslelor și un final mai fericit părinților și bunicilor.

Diaspora asta despre care vorbesc trece printr-un moment și mai greu. Le este recomandat să stea în țările în care sunt și să nu vină de Paște în România. Asta pentru binele celor care sunt aici, al mamelor, al taților, al bunicilor, al copilașilor. Și vă rog să faceți asta. Să rămâneți în țările în care sunteți și să trecem cu bine peste asta. Peste acest Paște pe care îl petreceți departe de casă. O să fie singurul petrecut așa. Dar dacă o să facem treaba asta la anul o să sărbătorim cel mai frumos Paște de până acum. Avem net, avem apă caldă, avem lumină, avem ce pune pe masă… stăm în casă și totul o să fie bine. O sa fim toți în viață la anul și o să ne strângem tare în brațe, o să ne povestim cum a fost. Cu zâmbetul pe buze. Ața cum știm noi să o facem.”

Blogu lu’ Otravă

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *