Fără categorie Români ca lumea

Doi IT-isti romani revolutioneaza medicina mondiala! Vor sa construiasca un Iron Man de Romania

18 iulie 2017 4 min read

Doi IT-isti romani revolutioneaza medicina mondiala! Vor sa construiasca un Iron Man de Romania

Reading Time: 4 minutes

Andras Kapy si Dorin Hirte au renuntat la visul si au vrut sa ajute o lume intreaga. Din pacate, Romania investeste prea putin in cercetare, asa ca cei doi au trebuit sa isi puna in valoare spiritul de antreprenor si sa puna pune pe picioare o afacere start-up, pornind de la 0.

Tinand cont ca in Romania exista pe 20.000 de persoane cu dizabilitati, fiecare familie extinsa din Romania avand macar un membru cu probleme, cei doi s-au gandit sa ajute personale cu dizabilitati. Numarul real, poate fi insa si de 10 ori mai mare, persoane cu diferite stadii de paralizie sau care au suferit de atacuri cerebrale, sunt prizoniere in case sau pe paturile din spitale: ,,Imaginati-va un oras din Romania in care traiesc doar persoane in scaun cu rotile”. Aceasta e ideea de la care a plecat Andras Kapy, fondatorul AxoSuits.
„Ma numesc Kapy Andras, sunt antreprenor de Romania de aproape 10 ani, sunt din Oradea, conduc start-up-ul de tehnologie medicala AxoSuits”, asa se prezinta Andras tuturor. Echipa sa a dezvoltat un exoschelet, adica un costum robotic, care ii ajuta pe cei paralizati sa mearga.  Cand ingineria se intalneste cu medicina rezultatele pot fi de-a dreptul spectaculoase. Deja lucreaza de patru ani la proiect, care de altfel a avansat foarte rapid. Dupa doar cateva luni, AxoSuits a obtinut un premiu de 10.000 de dolari in 2014, bani cu care s-a reusit sa imbunatateasca prototipul si astfel sa treaca mult mai repede la testari si sa fie omologat pentru a putea fi scos la vanzare:

 
„Mi s-a parut un proiect extrem de ambitios. Este primul proiect in care am investit inainte sa vad un prototip si am investit sa se realizeze primul prototip. Mi s-a părut mult peste nivelul auzit in ultima vreme de la diverse start-up-uri. Fiind vorba doar de o idee, fara prototip, am dat proiectului sanse de reusita de sub 10%”. Avem cinci investitori, in afara de fondatori. Mesajul este ca se poate face si in Romania. Pana acum am strans peste 300 de mii de euro”, povesteste Adrian Ghiara, primul investitor. ,,Statistic, 90% dintre start-up-uri esueaza. Este start-up-ul in care mi-am asumat cel mai mare risc Si sunt foarte mandru de ce au facut baietii astia”.

Cum au facut rost de bani

Daca in Australia sau Noua Zeelanda, astfel de companii primesc finantari de zeci de milioane de dolari, cei doi romani au inceput cu doar 10.000 de euro:

,,In cazul meu a fost vorba de avansul pentru un apartament in Oradea. Erau niste discutii cu sotia mea legat de oportunitea investitiei, dar ea fiind medic de profesie a inteles care este beneficiul pe care un astfel de dispozitiv il poate aduce. Si ulterior a fost de acord! Sa renuntati sa va luati casa si sa incercati sa ii ajutati pe altii? Exact! In cazul meu, vorbim de peste 10 mii de euro investiti in propria afacere”. La fel a facut si Dorin, a venit cu bani de acasa pentru a pune pe picioare proiectul alaturi de Andras. Dar banii tot nu au fost suficienti.

Pretul final al trebuie sa fie cel al unei masini de clasa medie. In jur de 25.000 de euro, intre 5 si 10 ori mai ieftin decat preturile competitorilor. Practic, au creat un Logan al exoscheletelor, adica un produs bun la un pret decent. Nici nu au lansat produsul pe piata si deja au 50 de precomenzi de la spitale, clinici private si persoane fizice.

Ceea ce avem noi astazi este un robot care imita mersul fiziologic, cu ajutorul unor orteze care se fixeaza pe pacient, greutatea pacientului este suspendata, iar pe o banda de mers pacientul este asistat sa performeze mersul. 12 ore pe zi functioneaza aparatul, fara pauza. Firma producatoare a fost surprinsa! Numarul mare de ore de functionare, spune ca este mai mare decat oriunde in lume”, adauga Ramona Suciu, manager Spitalul de Recuperare de la Baile Felix. Costumul poate fi folosit incontinuu timp de 4 ore si este foarte versatil: poate fi imbracat de un copil de la 1,3 m pana la un adult de 2,1 m, iar bateria poate fi incarcata si in mers.

Un pacient ne explica cel mai simplu cat de benefic este acest aparat: Eugen Mirica a simtit pe pielea lui ce inseamna un stat in care astfel de echipamente sunt foarte rare la vedere. A avut un accident la inceput de an, si a trebuit sa astepte cateva luni pana i-a venit rândul la cateva sedinte de recuperare: ,,Te ajuta si la echilibru, si la miscari. Sa inveti miscarile pe care le-ai uitat, precizeaza pacientul. Incet, Incet,incepi sa blochezi genunchii, sa ai echilibru, te ajuta”, adauga el.
Romania are nevoie decat mai multi astfel de oameni. De cei care ar face orice pentru binele comun, care incearca sa creeze o lume mai buna. Ei ne fac sa speram in fiecare zi, ca intr-o zi, ne va fi mai buni. Romani ca lumea.
 
 
 
 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *