Fără categorie Români ca lumea

Ce exemplu! Un sat parasit din Alba cu doar 2 locuitori readus la viata de un roman care a trait 15 ani peste hotare!

19 septembrie 2017 2 min read

Ce exemplu! Un sat parasit din Alba cu doar 2 locuitori readus la viata de un roman care a trait 15 ani peste hotare!

Reading Time: 2 minutes

Dupa ce a trait 15 ani peste hotare, un aiudean s-a reintors acasa si s-a hotarat sa readuca la viata locul in care a copilarit. Este vorba despre satul Rachis din comuna Miraslau, un sat aproape pustiu din Alba, cu case abandonate, unde mai locuiesc doar doi oameni.  
Revenit în locurile copilăriei, Iulian Docea a refacut opt case taranesti si vrea sa-i atragă si pe altii sa se mute acolo, in mijlocul naturii.
Iulian a stat 15 ani departe de casa, in Spania si Statele Unite ale Americii, unde a lucrat ca preparator fizic. S-a intors in judetul Alba, în satul natal – Rachiș, unde a început să recondiţioneze casele stravechi, abandonate.
”Era mare parte o ruina, erau doar cateva ziduri in picioare, fara garduri, fara porti. De prin 2000 nu mai locuia nimeni aici. M-au chemat locurile copilariei”, spune Iulian.
Pana acum, barbatul a reusit sa refaca opt case in stil traditional.
”Asta e casa bunicii, pe care am renovat-o. Am pastrat toate elementele naturale”, explica Iulian intr-un reportaj video pentru protv.
Iar în interior, Iulian a adus tot ce a mai putut salva din alte case vechi.
″In baie am folosit din resturile de materiale de la un jug, de la boi a strabunicilor si am făcut o politia pentru baie”, explica barbatul de 40 de ani.
”Casele aratau cam într-o stare jalnica, se lua tigla de pe acoperisuri si acest nepot a inceput sa le renoveze. E bine, ca se face drumul. Sunt numai eu singur aici. Eu si inca unul mai avem buletin de unul, doi – doi mai suntem cu buletin de Miraslau”, spune o ruda.
”Ma detasez total de tot ce inseamna civilizatie, probleme, stres, uit notiunea timpului, n-am nevoie de nimic, decat sa-mi regasesc locurile unde am copilarit candva”, explica Iulian in acelasi reportaj motivele ce l-au determinat sa restaureze satul bunicilor.
Primarul comunei Miraslau, a anuntat in repetate randuri ca va accesa fonduri europene, pentru a salva satul Rachis: ‘‘dorim o revigorare prin exploatarea potentialului turistic pe care aceasta localitate o are”. In acest proiect, vor fi inglobate si alte localitati din vecinatate: Lopadea Veche, Ormeniş, Cicau si Decea.
Localitatea Rachis se afla situata intr-o depresiune formata de paraul care o strabate intre dealuri impadurite si care ii poarta numele, in apropiere de rezervatiile naturale „Cheile Valisoarei” si „Cheile Plaiului”, „Cheile Silosului” putand fi baza de plecare pe traseele turistice care strabat Muntii Trascaului inspre Cetatea Coltesti, Vanatarile Ponorului, Huda lui Papara, Poarta Zmeilor, Piatra Secuiului si la mica distanta de binecunoscutele „Gavane”, adevarate piscine sapate de ape in stanca.
In cele din urma, Iulian a facut pasul cel mare. Peste vara, s-a mutat intr-una dintre casele salvate, impreuna cu sotia si cele doua fiice:
“Locul in sine are un aer aparte, iti da liniste, iti da pace, iti da bucuria de a te trezi dimineata. Nu am mai trait asta de mult, cel putin nu in civilizatie. In acest moment, satul este cumva în curs de a fi plin de viata iarasi”, spune o prietena de familie.
Iulian spera sa atraga cat mai multi vizitatori in zona. Iar in unele case vrea sa ii cazeze in mod gratuit pe cei care aleg sa traiasca in mijlocul naturii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *