Fără categorie Români ca lumea

Avram Iancu a cucerit Budapesta. Imaginea de poveste a romanului care inoata peste 2.800 de kilometri in Dunare

1 august 2017 2 min read

Avram Iancu a cucerit Budapesta. Imaginea de poveste a romanului care inoata peste 2.800 de kilometri in Dunare

Reading Time: 2 minutes

Avram Iancu este un bibliotecar de 41 de ani din Petrosani. Fan al lui Jules Verne, are un vis mare: vrea sa inoate in apele Dunarii de la izvoare si pana la varsare. In total peste 2800 de kilometri.

Dupa mai mult de 1200 kilometri parcursi, a reusit sa ajunga in Budapesta, fara costum de neopren si a avut parte de o primire neobisnuita. Avram Iancu nu este la prima nebunie. In august 2016, a strabatut inot Canalul Manecii. Dupa 18 ore si jumatate a reusit sa devina primul roman care strabate Canalul:

„Maghiarii au facut prima recunoastere a ceea ce am realizat pana acum si au certificat primii 1.210 de kilometri inotati. Am trecut prin fata Parlamentului Ungariei si am traversat toata Budapesta. Intampinarea a depasit asteptarile. Multumesc tuturor celor interesati de traversarea mea. Traiasca Romania!”, a scris Avra Iancu, pe pagina sa de Facebook, alaturi de fotografia care il infatiseaza in Dunăre, in fata Parlamentului Ungariei.

In 21 iunie, bibliotecarul in varsta de 41 de ani, din Petrosani, a pornit inot, fara costum de neopren, de la izvoarele Dunarii, din Muntii Padurea Neagra (Germania) spre Delta Dunarii, intr-o cursa care se va desfasura in 60 de zile, potrivit acestuia, si care va insuma 2.860 de kilometri:

„Voi strabate 10 tari si patru capitale, fluturand drapelul patriei noastre de-a lungul intregului curs al fluviului, intre 20 iunie 2017 si 20 august 2017”, a anuntat Avram Iancu. El a declarat ca a fost inspirat in provocarea sa de o carte din biblioteca. „Am recitit romanul Pilotul de pe Dunare, a lui Jules Verne, unde am redescoperit o poveste fascinanta. Cu exact 100 de ani inaintea nasterii mele (1876-1976), Jules Verne dadea viata unei calatorii celebre: Ilia Brus (bulgarul Sergiu Ladko), castigatorul concursului de pescuit a Ligii Dunarene, anunta faptul ca va naviga la bordul unei salande (barci), pe intreg parcursul Dunarii, de la izvoare la revarsare, traind numai din pestele pescuit in timpul calatoriei. Calatoria este fabuloasa, plina de mister, de suspans, de conotatii profunde, diverse. Personajul romanului si-a propus sa parcurga, cu barca, cate 50 de kilometri pe zi. Eu mi-am propus sa parcurg aceasta distanta inot. Vreau sa dau, pur si simplu, viata acestui roman. Si pentru mine, aceasta calatorie este plina de conotatii. In calitate de bibliotecar, mergand pe urmele acestui personaj, intr-un mod mult mai greu, doresc sa atrag atentia asupra lecturii cartilor care, iata, pot schimba vieti, pot scrie si rescrie povesti care se pot transforma, la randul lor in… romane”, a scris Avram Iancu. Dunarea este mandria nationala a romanilor, spune bibliotecarul din Petrosani.

 

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *