Fără categorie Romani ca lumea

Nicoleta Jinga1 min read

7 iulie 2016 < 1 min read

author:

Nicoleta Jinga1 min read

Reading Time: < 1 minute

Levantica Provence, „aurul mov” cu care s-a imbogatit o tanara din Vrancea
Nicoleta Jinga este o tanara care si-a convins parintii sa ia o parte din pamant, desi nu avea niciun pic de experienta in acest domeniu. Toata lumea cultiva grau si porumbm, insa Nicoleta a ales sa planteze levantica, o cultura rar intalnita in tara noastra.  A cumparat semintele din Anglia, le-a plantat si chiar daca la inceput a avut mai multe probleme, in final a razbatut.
“A fost un impact mare pentru oamenii din jur, sa vada ca acest camp devine la un moment dat de culoarea mov. Lavanda este o cultura cunoscuta in farmacii, plafaruri, dar nu si pe terenurile oamenilor. Se intretine cu munci manuale si mai putin mecanice, cu tractorul. Pana acum am facut cinci-sase prasile manuale, iar la trei saptamani curatam florile sa nu avem impuritati. Este foarte important sa nu ne lovim de acest aspect pentru ca ingreuneaza livrarea”, ne spune Nicoleta.
Un kilogram de levantica se vinde cu 10 lei. In 2015, productia nu a fost atat de mare, insa anul acesta, campul arata splendid. Nicoleta e convinsa ca va obtine o productie de 2000 de kilograme. Nu are o piata de desfacere, insa nu duce lipsa de clienti, magazinele de tip plafar fiind principalii cumparatori.
Planurile ei de afacere sunt mai vaste, iar pana in toamna spera sa isi cumpere o distilarie, pentru obtinerea uleiului de lavanda. Multa bafta, Nicoleta!
Daca stii si tu un roman ca lumea, da-ne un mail sau lasa-ne un mesaj pe facebook, iar noi ii vom face povestea auzita.
[mashshare]

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *