Români ca lumea

Români Ca Lumea pentru un erou al României: “Mi-au împins mașina în dreptul pompei pentru a alimenta!”

16 aprilie 2020 2 min read

Români Ca Lumea pentru un erou al României: “Mi-au împins mașina în dreptul pompei pentru a alimenta!”

Reading Time: 2 minutes

 

Marile victorii tricolore. România celor 90.000 de torțe! Astăzi celebram 37 de ani de la imensul succes repurtat de Naționala de fotbal a României în preliminariile Euro ’84: 1-0 contra Italiei.

A fost prima și, totodată, singura victorie oficială a ”tricolorilor” în fața unei campioane mondiale en-titre. În ultimele minute de joc, cei 90.000 de spectatori prezenți pe Stadionul “23 August” au creat o atmosferă de vis: au aprins programele de meci primite la intrare și au luminat noaptea unei capitale prizoniere într-un regim comunist! Lumina avea să vină după alți șase ani cenușii…

Golul victoriei României a fost marcat la Laszlo Boloni, în minutul 24. “Este cea mai frumoasă amintire de la Echipa Națională! Acei oameni din tribune au fost fantastici. A fost o noapte de vis! Este cea mai frumoasă imagine din fotbal! Îmi amintesc emoția avută atunci când Tardelli, un campion mondial, a venit să-mi ceară tricoul! Și un alt moment incredibil – după petrecerea de la Hotel București, am jucat șah până în zori împreună cu un prieten venit de la Târgu Mureș. Apoi, am dormit câteva ore și am plecat spre casă, spre Târgu Mureș. Trebuia să alimentăm mașina, așa că ne-am așezat la coadă. Era nebunie atunci cu benzina! Și aveam mult de așteptat… Dar oamenii m-au recunoscut. Mi-au scandat numele, mi-au mulțumit pentru gol, că-i făcusem fericiți și știți ce au făcut? Mi-au împins mașina în dreptul pompei pentru a alimenta! Nu m-au lăsat să stau la coadă”, a povestit Boloni, în urmă cu mai mulți ani, pentru EVZ.

Laszlo Boloni a fost primul jucător din Națională care a doborât o bornă incredibilă. “Când am ajuns la 90 de selecții pentru România, mi-am dat seama că pot atinge imposibilul! A fost ciudat, era de neimaginat: eu, un maghiar, am fost primul fotbalist cu o sută de selecții pentru România! Sunt mândru! Este fantastic ce am realizat”, a spus Boloni pentru Eu Sunt 12.

Între iunie 1980 și noiembrie 1981, Boloni a ratat 13 posibile convocări la Națională, deoarece România fusese repartizată în grupa de calificare la Mondialul din Spania alături de Ungaria, iar Partidul Comunist a decis să-l excludă, deoarece era etnic maghiar!

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *