Viorel Boldis

Poetul romanilor din Italia.

Viorel Boldis e un roman ca lumea nascut in Oradea, care a plecat de 20 de ani in Italia. De ce este ca lumea? Pentru ca i-a impresionat pe straini prin caracterul sau frumos si pentru ca intotdeauna a muncit cinstit pentru un trai decent. Nu l-au interesat bogatia si alte lucruri pe care oamenii le cauta astazi, dar a vrut sa lase ceva “scris” in urma lui si sa faca un bine oamenilor. Oradeanul de 50 de ani a iubit mereu sa-si asterne gandurile pe o foaie de hartie, asa ca a hotarat in urma cu cativa ani sa scrie poezii si povesti pentru copii in limba romana si in italiana.

Scrierile lui au fost catalogate rapid drept veritabile opere si au fost publicate nu doar la Milano sau in alte orase mari ale Italiei, dar si in tari ca Brazilia, Portugalia sau Albania, unde au fost traduse in alte limbi. Talentatul artist se poate lauda cu diverse colaborari cu Institutul Roman Cultural, organizeaza evenimente culturale pentru comunitatea romaneasca din Italia. Si, pe langa toate astea, Viorel mai are timp si pentru un job de zi cu zi – lucreaza la o fabrica in Brescia.

Cu gandul mereu acasa, Viorel se caracterizeaza “un fiu de taran, pierdut prin lume” si spera sa se intoarca in curand in tara si sa scrie doar pentru conationalii sai. Romania e clar ca il asteapta cu bratele deschise: in 2011, el a primit “Diploma de Excelenta pentru Merite Culturale” din partea Parlamentului.

Romanii ca lumea te felicita din suflet, Viorel! Fie ca urmatoarea strofa din poezia vietii tale sa o scrii aici, acasa, printre noi.


Alti Romani ca lumea