Un roman a castigat premiul, “EuroNatur” primit in trecut de Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov sau Printul Charles. Cum si-a riscat viata pentru a salva padurile

Gabriel Paun este fondatorul organizatiei Agent Green si a desfasurat campanii nationale si internationale pentru protectia naturii si animalelor, in colaborare cu Green Peace sau Vfier Pfoten International.

Pe langa premiul Euronatur care onoreaza devotamentul sau extraordinar in domeniul conservarii biodiversitatii si ecosistemelor, Gabriel este cunoscut la nivel international pentru blocarea constructiei soselei care ar fi taiat in doua Parcurile Nationale Retezat si Domogled. De altfel, sunt arhicunoscute inregistrarile video in care Gabriel Paun a fost snopit in bataie la poarta fabricii Schweighofer de la Sebes, dupa ce a urmarit un camion care transporta ilegal lemn din Parcul Retezat. Premiul e cu atat mai important, cu cat, in trecut, printre laureatii premiului EuroNatur au fost Nelson Mandela, Mihail Gorbaciov sau Printul Charles.

Presedintele EuroNatur, Christel Schroeder motiveaza intr-un comunicat de presa acordarea premiului lui Gabriel Paun:,, Gabriel Paun nu are termen de comparatie in lupta sa pentru salvarea ultimelor paduri virgine din Romania, pentru care depune toate eforturile personale posibile. Aceste paduri au ramas neatinse de om timp de secole si sunt printre cele mai importante comori naturale de pe continentul nostru’’.

Intr-un interviu pentru Romania Curata, Gabriel spune ca dedica acest premiu milioanelor de romani care iubesc padurea si fac eforturi pentru protejarea lor: un like pe Facebook, un telefon la 112 pentru a verifica legalitatea transporturilor de lemne, donatii sau pur si simplu pe cei care isi doresc pe viitorul sa contribuie la protejarea si conservarea naturii.

Ecologistul critica autoritatile pentru gestionarea proasta de catre statul roman a cazului Schweighofer si povesteste cum abia a reusit sa scape cu viata impreuna cu alti activisti la hidrocentrala de pe Raul Alb: “Am fost asteptati si macelariti. Am scapat cu viata pentru ca in tentativa disperata a activistilor locali de a scapa, s-a accidentat un atacator. Asa am putut sa scap si sa fug, desi aveam capul crapat, coastele si degete rupte. Cazul nu a fost inchis de procurori, iar atacatorii sunt in continuare  in libertate. Din nou, pot sa spun ca in privinta asta suntem o tara cu institutii subrede’’.

 

Esti si tu un Roman Ca Lumea? Sau cunosti pe cineva? Trimite-ne un mesaj si noi raspandim povestea!

Alti Romani ca lumea