Un fizician roman a revolutionat teoria evolutiei si a intrat in primii 100 savanti ai lumii!

A scris 24 de carti si a publicat 530 de articole, 16 titluri Honoris Causa de la universitati din 11 tari.  Este parintele teoriei rasiale moderne, Teoria Constructala si traieste de ani buni in Statele Unite, fiind apreciat de toate marile publicatii si universitati stiintifice. Ceea ce este si mai fascinant e ca romanul este cercetator in termodinamica, nu este un biolog!

Savantul Adrian Bejan are 68 de ani, a absolvit la MIT si este profesor la Universitatea Duke (Carolina). Nascut la Galati, pe 24 august 1948, intr-o familie de intelectuali. Tatal medic veterinar, mama farmacista, oameni cu o gandire progresista, mai ales ca erau formati inainte de regimul comunist.

A fost educat de mic in ideea ca nu exista diferente intre civilizatii: ”n-aveam perceptia despre conceptul Est si Vest”. La 19 ani a plecat in Statele Unite, unde traieste pana in ziua de azi.

In 1968, pe cand era student in anul II la Politehnica din Galati, la Facultatea de Inginerie Mecanica, a obtinut o bursa la celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar in 1971 devine absolvent cu acte in regula si merite deosebite. 4 ani mai tarziu, isi ia titlul de doctor in inginerie mecanica, desi a fost ignorat de catre profesori in comparatie cu colegii mai varstnici si mai avansati: ”ignoranta poate fi un avantaj extraordinar, cu conditia sa fii inventiv”.

In 1984 este deja profesor cu catedra intreaga la prestigioasa Universitate Duke, la Departamentul Inginerie Mecanica si Stiinta Materialelor.

Dar ce este Teoria Constructala, pana la urma? Adrian Bejan explica pe intelesul tuturor:

Legea constructala se refera la un fenomen universal din natura: generarea configuratiilor de curgere. Atat prin organismele vii, cat si prin structurile fizice neinsufletite circula felurite fluide: apa, aer, seva, sange, fluxuri electrice si calorice. In tranzitul lor, fluidele au tendinta de a curge mai usor, pe cai de mai mare acces.

adrian-bejan-duke-university

Mai pe scurt, in esenta, pentru ca un organism macroscopic de marime finita sa supravietuisca, configuratia lui trebuie sa evolueze ca sa ofere cel mai bun acces pentru curentii care circula prin el: ”Supravietuieste intotdeauna organismul cel mai adaptat.  Dar cel mai adaptat, din perspectiva legii constructale este acel design animal, in interiorul si exteriorul caruia curentii curg cel mai usor”. Fenomenul este explicat de savant ca fiind ”un film de animatie”, unde un cadru este inlocuit de altul, in care curentii curg cu mai mare usurinta.

In teorie nu exista termeni precum minim, maxim sau optim. Teoria este o suma de observatii, potrivit carora, ”animatia”, filmul evolutiei, ruleaza intr-o directie unica.

Cum a elaborat aceasta teorie

In 1995, se afla la Nancy, la o conferinta pe termodinamica, prezidata de laureatul Nobel Ilya Prigogine. La un moment dat, i-a atras atentia un lucru spus de profesor, si anume ca structurile de curgere de forma unui arbore nu pot fi prezise pe baza unui principiu. Ceea ce l-a socat, din moment ce pe biroul lui, toate desenele lui legate de distributia caldurii,  cu retele in forma de arbore proveneau din principiu. Varianta lui reprezenta teoria, si a tinut sa o impartaseasca cu restul comunitatii stiintifice:

Si iata cum eu, un anonim, dar cu desenele curgerii mele sub brat, ma simteam provocat sa contrazic un laureat Nobel! Am decis in acel moment sa dezvolt ideea si sa comunic principiul intregii comunitati stiintifice. In avionul in care am zburat de la Nancy am scris principiul legii constructale”. 

Adrian Bejan este unanim recunoscut, drept un revolutionar al teoriei evolutiei. In 2011, Academia Romana il descria ca fiind ”cel mai activ si vizibil termodinamician tehnic din lume, singurul roman pe lista celor 100 cei mai citati din lume in inginerie”. Datorita teoriei constructale, acum putem explica si prognoza fenomene, procese, comportamente naturale, ori sa proiectam dispozitive si procese mai bune bune, mai rapide, mai eficiente, mai strategice.

646x404 (1)

 

 

 

 

 

Alti Romani ca lumea