Sebastian Vaduva

Ca in multe povesti de succes, Sebastian Vaduva a plecat sa munceasca in strainatate, a pornit de jos, a muncit enorm si a cunoscut succesul intr-o tara in care erau doar emigranti. Doar ca Sebastian a ales sa se intoarca in Romania, unde desi e convins ca e greu, poti sa faci afaceri cinstite si profitabile.

A plecat in State inainte de 1989. Tatal sau fugise din 1986, iar dupa putin timp, Sebastian alaturi de fratii lui si mama lor au plecat si ei, in state. Aici au fost parasiti de tatal lor, asa ca au fost nevoiti sa se intretina singuri. La 13 ani s-a angajat intr-o carmangerie.

„M-am dus din magazin in magazin, cautand ceva de lucru, iar in cele din urma m-am angajat la o carmangerie ca personal pentru curatenie. Asa mi-am inceput eu cariera ca om de afaceri. Lucram de la ora 4:00 dimineata, iar de la 8:00 mergeam la scoala, placam de la scoala la ora 14:00 si ma intorceam la carmangerie”, isi aduce aminte Sebastian.

La 17 ani a cumparat carmangeria si s-a sfatuit cu un polonez despre partea de contabilitate. S-a hotarat sa o tina singur, lucru extrem de riscant. A intrat apoi in domeniul asigurarilor, unde n-a avut succes la inceput. Apoi l-a convins pe un manager sa tina primul sau seminar, in fata tuturor actionarilor unei companii, iar asa si-a castigat primii clienti. Viata lui arata din ce in ce mai bine in State, insa a fost extrem de sensibilizat cand a vazut un show la televizor despre situatia orfanilor din Romania. Asa a inceput,  parctic, procesul prin care Sebastian s-a intors acasa.

„In 1999, cand am terminat MBA-ul, am intrat in invatamant, la University of Akron, o universitate mare, cu 26.000 de studenti. Am fost unul dintre cei mai tineri profesori pe care i-au angajat vreodata. Am predat la aceasta universitate patru ani. M-am pregatit pentru Romania, inclusiv atunci mi-am facut si doctoratul. Doctoratul l-am facut printr-un program finantat de departamentul de stat. Cam tot ceea ce muncesc astazi am invatat acolo, chiar timp de un an am fost si directorul departamentului lor de corporate training”, mai spune Sebastian.

Sebastian are trei afaceri mari si mai multe start-up-uri alaturi de tineri din Romania. Toate bussiness-urile in care este implicat sunt axate pe „dezvoltarea talentului uman”.

„In orice sector, daca insisti sa fii etic, poti sa rezisti fara probleme, daca esti superior concurentei tale. De exemplu, in sectorul de constructii este mai greu ss te diferentiezi, si avantajul concurential, de cele mai multe ori tinde sa fie in domeniul ne-eticii. In contrast, sectorul IT-ului, care are si oameni ne-etici, poti sa fii mai etic datorita multelor alternative pe care le ai.  Daca un client insista sa lucreze ne-etic, poti gasi alti clienti in Occident. Deci, da, se poate! Se pot face afaceri corecte s de succes in Romania!”

Srusa articolului: adevarul.ro

Alti Romani ca lumea