Ramona Martinovici

Daca vrei sa ajungi in Melbourne, ea e prima care te ajuta.

In 2003, Ramona era asistenta medicala in Otelu Rosu si nu ducea deloc un trai decent alaturi de sotul si copilul ei, asa ca si-a luat inima in dinti si a plecat singura in Melbourne. “Am vrut doar sa muncesc cinstit, la fel ca acasa, dar sa am mai multe sanse.” spune femeia care a fost nevoita sa-si lase sotul si copilul acasa pentru jumatate de an, pana au obtinut si ei viza de Australia.

Ramona spune ca nici n-a fost nevoie de un proces de acomodare cand a ajuns acolo, pentru ca a simtit din prima ca acela este locul ei si a fost impresionata instant de suportul, umanitatea si respectul oamenilor din jur. Dupa doar 3 luni, a primit un contract de munca si rezidenta temporara, iar dupa mai putin de un an a venit si rezidenta permanenta. Ambitionata de oportunatile uriase oferite, ea a fost acceptata si la un master in Public Health la University of Melbourne.

Dupa terminarea studiilor, Ramona a lucrat in evaluarea si implementarea programelor de sanatate si chiar a coordonat cateva cursuri in domeniu. Placerea de a lucra cu studentii a facut-o sa infiinteze un program de educatie, cu sprijinul guvernului australian. Apoi, ea a absolvit cursul de legislatie australiana in emigrari, pentru a-i ajuta la aplicatiile pentru vize pe strainii care vor sa ia drumul pe care l-a luat ea. A ajutat multi romani sa vina in Australia, fie ca a fost vorba pentru munca sau pentru educatie. Spune ca are un job de vis pentru ca nu simte ca e un job si ca face doar ce ii place.

Plecata de 12 ani, revine in Romania aproape in fiecare an in concediu sau se intalneste cu prietenii ei romani in vacante prin Europa. Pentru romani ar face totul si vrea sa ii ajute sa ia cea mai buna alegere in carierele lor, asa cum si ea simte ca a facut, asa ca asteapta un semn de la oricare dintre voi, daca visati sa traiti frumos si sa munciti cinstit in Australia. Adresa Ramonei de mail este: ramona@awie.com.au.

Alti Romani ca lumea