Povestea celor doi frati din Galati care au ajuns sa vanda croissante de 8 milioane de euro pe an in toata Europa!

Intr-o comuna din Galati, pe locul unei vechi ferme viticole, 2 romani cu ambitii mari au construit o fabrica care produce peste 5 milioane de croissante pe o luna, considerate delicatese in panificatie. 

Emil si Valentin Ancuta, au ajuns al doilea producator de croissante din Europa dupa grecii de la Chipita: „Mi-a luat zece ani să îmi iasă croissantul așa cum vreau eu“, isi incepe povestea Valentin Ancuta. La fabrica din comuna Smardan, aflata la 10 km de Galati, productia se opreste doar cateva zile pe an, cei peste 250 de angajati lucrand in 4 schimburi, iar cei doi vor in scurt timp sa dubleze capacitatea firmei si vanzarile firmei.

Totul a inceput in 2002, cand cei doi renuntau la o afacere cu produse alimentare, intrand in productie. Deja distribuiau produse catre Metro de cativa ani. Atunci si-au dat seama ca supermarketurile sunt viitorul, iar segmentul de distributie isi va pierde din importanta. Cei doi si-au impartit atributiile si se consulta permanent in luarea deciziilor: Emil se ocupa de imobiliare, iar Valentin se ocupa de patiserie. Asa a luat fiinta Derpan.

Pe terenul fabricii acum cativa ani era o crama veche: „Au fost tăiate viile din zonă, nu mai era produc­ție. Noi am cumpărat-o cu banii din dis­tribuție“, mai spune Valentin. Cei doi au mers mai departe si au angajat ingineri si specialisti din tara si din strainatate. Au cumparat o linie automata, au crescut numarul de angajati, iar la 1 septembrie vor inaugura o noua linie, devenind unii dintre cei mai angajatori din judetul Galati.

„Croissantul este un produs de lux in panificatie. Omul poate să trăiască fără el, dar fără pâine nu poate“, explică Valentin Ancuta. Criza din 2008, a fost un moment foarte dificil. Tocmai luasera un credit de la banca, nu au mai putut face dezvoltari, iar presiunile veneau din toate partile: „Orice modificare a pretului te-ar fi scos afara din piata“. Sansa lor a fost ca produsul lor se vindea foarte bine, fiind consumat de persoanele pana in 40 de ani si cu precadere de copii si studenti. Astfel, cei doi frati si-au trimis produsele si in afara tarii. In Bulgaria au ajuns pe piata pe locul 2, dar croissantele lor se vand pana si in Marea Britanie, Cehia, Ungaria sau Serbia, iar exporturile au ajuns la 20% din productie. La Smardan produc si marci private care genereaza 15% din afaceri. Astazi ce doi au renuntat la paine, covrigi, briose si alte produse de panificatie si se contreaza exclusiv pe producatia de croissante, stapanind foarte bine mecanica de productie. Au invatat din greseli si in fiecare zi incearca sa aduca ceva nou, anual investind peste 500.000 de euro.

Cei doi nu exclud aparitia unui investitor in afacere. Emil si Valentin demonstreaza tuturor romanilor ca se poate. Ei sunt un model pentru antreprenorii din Romania sau pentru orice altcineva isi doreste sa inceapa o afacere proprie.

 

 

Alti Romani ca lumea