Orasul din Romania in care daca vrei sa traiesti trebuie sa plantezi copaci!

 

In orasul Ghimbav din judetul Brasov, lucrurile se intampla putin altfel decat suntem noi obisnuiti. Ceea ce nu e deloc o veste proasta. Consiliul local a aprobat o hotarare prin care orice persoana care solicita autorizatie de constructie trebuie sa planteze copaci. 

Proiectul a fost numit ”Reconstructia ecologica” si a intrat deja in vigoare. Cu alte cuvinte, orice persoana sau companie care vrea sa construiasca in Ghimbav, trebuie sa depuna alaturi de dosar si proiect, un angajament in scris prin care se obliga sa planteze copaci, iar plantarea trebuie sa fie gata in maxim 6 luni de la finalizarea constructiei.

Copacii pot fi plantati atat pe proprietatea privata cat si spatiul public, dar in locurile indicate de autoritati. Astfel, exista un plan foarte clar si o gama larga de arbori si pomi. Pe spatiul public, se pot planta tei, salcam, plop, fag, pin, stejar, mesteacan, castan, platan, brad, gorun, pin sau alte plante ornamentale. Pentru fiecare casa construita, trebuie plantati 3 pomi fructiferi, iar in cazul blocurilor de locuinte se planteaza cate un pom fructifer si arbore pentru fiecare apartament.

La Primarie pot fi consultati specialisti care pot sfatui oamenii atunci cand se executa plantarea. De aceasta hotarare, nu au scapat nici firmele sau companiile care au hale de productie. Acestea trebuie sa planteze un copac pentru fiecare 100 de metri patrati construiti. Toate acestea nu exista doar pe hartie. Va fi si un corp de control care va amenda pe cei care nu respecta legea: de la 1000 de lei pana la 3000 de lei.

Vice-primarul Ionel Fliundra a vorbit despre aceasta hotarare inedita luata impreuna cu Consiliul Local:

Propunerea a venit de la cei doi consilieri locali de la Partidul Ecologist. A fost iniţiativa lor, dar am votat-o cu drag. Ghimbavul este o localitate industrială, putem să-i spunem de şeş, care nu beneficiază de o pădure în apropiere şi un astfel de proiect este binevenit. Fiecare familie care îşi face o casă, fiecare dezvoltator care construieşte un bloc sau fiecare companie care ridică o hală de producţie va planta şi un anumit număr de copaci. Prin acest proiect vrem puţin să compensăm partea industrială a oraşului. Eu cred că toţi care locuiesc sau lucrează la Ghimbav vor un aer mai curat, vor să citească o carte la umbră. Cu toţii ne dorim un oraş mai verde unde copiii să se joace în natură şi nu în parcare printre maşini. Beneficiile acestui proiect se vor vedea în viitor.

Salutam aceasta initiativa unica in Romania, speram ca astfel de proiecte vor avea din ce in ce mai mult succes, Ghimbav e un oras ca lumea! Avem nevoie cu siguranta de un proiect national de ”Reconstructie ecologica”, dar si de educatie in acest sens.

Alti Romani ca lumea