O cercetatoare din Braila este prima persoana non-japoneza desemnata in conducerea Agentiei Spatiale nipone!

La doar 33 de ani, Aurora Simionescu a ajuns in functia de Associate Professor la Agentia Spatiala Japoneza (JAXA), alaturi de o cercetatoare din Marea Britanie. Aurora a urmat cursurile Colegiului National ”Gheorghe Munteanu Morgoci”, iar in clasa a 11- a fost selectata dintre 11.000 de elevi pentru o bursa in SUA, la Deerfield Academy din Massachusetts. Intre 2002 si 2005, Aurora si-a facut studiile de licenta in geostiinte (stiintele pamantului) si astrofizica, la Jacobs University Bremen din Germania, fiind unul dintre cei 13 romani inclusi in topul celor 100 de lideri ai invovatiei din Europa Centrala si de Sud.

Pasiunea pentru astrofizica a descoperita tarziu, in clasa a XII-a dupa ce a citit o carte primita cadou de la mama ei. Dupa ce si-a luat licenta si master-ul la Universitatea din Bremen, a  continuat cu un doctorat la Munchen. In 2009 primeste o noua bursa si pleaca in Japonia.

unnamed
I
n Japonia lucreaza la un proiect cu privire la viata extraterestra: ”Cred ca ar putea exista si alte planete cu aceleasi proprietati ca si Pamantul, care sa poata sustina viata”.

Aurora Simionescu povesteste intr-un interviu pentru o publicatie germana de ce a ales aceasta cariera: ”Fara incurajarea, sustinerea si entuziasmul profesorilor mei as fi ales, probabil, o alta cariera. A fost una dintre experientele cele mai importante din viata mea”. 

Desi a ajuns cunoscuta in intreaga lume, nu a uitat niciodata de meleagurile natale. In 2012 a participat la Bucuresti, la TEDx Romania, unde a vorbit despre ”Universul invizibil”.

aurora

Aurora este pasionata si de fotografie.  Are de asemenea si un blog foarte popular pentre pasionatii in domeniul astronomiei. , si are un mesaj pentru toti romanii: ”Incerc sa imping limitele cunoasterii mele, cate putin in fiecare zi. Asta e provocarea mea”.  Daca am face fiecare asta probabil am ajunge departe.

Pe termen scurt, cercetatoarea isi propune sa formeze o echipa de doctoranzi si postdoctoranzi, cu care sa construiasca un telescop care sa inlocuiasca satelitul Hitomi, disparut in spatiu acum cativa ani: ”Vreau sa ii ajut si pe altii sa isi descopere pasiunea si sa o urmeze, asta e marea mea motivatie”.

12705163_625236710562_6551209784646199772_n

Alti Romani ca lumea