Mugur Ciubancan

De la karaoke la concerte in China.

1999. Maramureseanul Mugur este elev la Scoala de Arte din Bucuresti. E innebunit dupa muzica si incepe sa fredoneze chiar si melodiile in chineza pe care le asculta colegii lui din Asia. Desi nu intelege limba, este laudat pentru pronuntia cuvintelor si continua sa cante melodii chinezesti la petrecerile la care participa in perioada liceului. Un an mai tarziu, viziteaza Beijingul impreuna cu colegii sai care locuiau in metropola chineza. Impresionati de interpretarea lui, chinezii il indeamna sa participe acolo la cateva seri de karaoke, unde Mugur cucereste publicul si primeste chiar invitatia sa participe la un festival local, unde sa urce pe scena si sa cante cateva melodii traditionale. Artistul este nevoit sa refuze din cauza unui mic turneu de promovare a albumului sau recent lansat in tara.

Intors in tara cu gandul sa devina un mare artist acasa, Mugur n-a apucat sa uite de aventura chineza. Intr-o seara, directorul chinez al unui post de televiziune i-a spus ca a auzit de el si ca il sfatuieste sa se inscrie la “Songs of Our Land”, un show live din China cu o audienta foarte mare. Ideea i-a suras si, impins de la spate si de prietenii din Beijing, romanul nostru a participat la concurs. “Imi era frica sa nu dezamagesc, pentru ca participau mii de cantareti si foarte multi oameni urmareau show-ul la TV.” a spus Mugur, inainte sa plece in China pentru provocarea vietii lui.

Peste 2000 de participanti s-au inscris in concurs, printre care si cantareti cunoscuti prin China, straini sau de-ai locului. Mugur a ales sa cante o melodie romaneasca si una foarte grea din folclorul chinez, pe care nu oricine putea s-o interpreteze din cauza cheii foarte inalte. Reprezentatia lui a fost una de mare succes si, nu numai ca a castigat concursul, dar a ramas definitiv in Beijing, acolo unde de 14 ani canta pentru personalitati ca presedintele sau premierul Chinei si este invitat constant la emisiunile postului national CCTV, unde criteriile de selectie a oamenilor care apar sunt foarte stricte din cauza regimului comunist.

Romanul ca lumea Mugur Ciubancan spune ca nu va uiti niciodata tara natala si faptul ca aici s-a lansat in cariera muzicala. De altfel, el vine anual acasa, unde canta pentru comunitatea chineza de la noi. El vrea sa ii aduca si pe prietenii lui din Beijing in vizita: “Imi place sa fiu un ambasador cultural pentru tara mea, sper ca in curand si amicii mei din China sa vada castelele din Baia Sprie si sa afle istoria lor.”

 

Alti Romani ca lumea