Iulia Martinescu

Povestea celei care imbraca intreg pamantul cu ii romanesti.

“Tot ce-i romanesc nu piere” spune versul unui cantec frumos, dar traditiile se cam pierd, din pacate. Indeletnicirile parintilor nu sunt duse mai departe si riscam sa ne pierdem identitatea.

Dar tocmai pentru asta avem Romani Ca Lumea. Unul dintre ei este Iulia Martinescu. O tanara frumoasa din Mehedinti s-a gandit ca intreaga lume ar trebui sa stie cat de ca lumea se imbraca romanii si cat de frumos e portul nostru popular. Iulia este o tanara de 24 de ani, absolventa a Facultatii de Drept din Craiova, pentru care traditiile, portul popular au valori inestimabile si vrea sa convinga si alti tineri ca ea sa le duca mai departe.

Imi doresc sa ducem mai departe mestesugurile populare, sa-i ajutam pe tineri sa vada frumusetea si valoarea traditiilor populare si sa revina la tot ce e romanesc!” spune Iulia.

Frumoasa ie romaneasca ajunge in toate colturile lumii datorita Iuliei. Romanii din strainatate, dar si strainii cumpara ii pentru ca apreciaza lucrul romanesc de calitate.

„Am contracte incheiate pentru export, dar nu numai. Noi, romanii, oameni cu bun gust apreciem aceste ii si reusim sa facem diferenta dintre lucrul manual si cele lucrate la masina.  Uimitor primesc comenzi din toate colturile lumii, saptamana trecuta am expediat un colet in America, la romani plecati in afara, dar nu numai, avem clienti si straini care convietuiesc cu romanii si apreciaza ceea ce noi facem. Pentru mine ia nu este doar un obiect vestimentar adus in actualitate, e un simbol si ne defineste pe noi ca si romani”, mai spune Iulia Martinescu.

Fiecare ie poarta amprenta zonei de nord a judetului Mehedinti, dar si a femeilor care le creeaza. Sunt cusute manual, cu multa pasiune si din mainile femeilor de la Ponoarele de Mehedinti ies cu adevarat niste bijuterii vestimentare.

Pe langa faptul ca ne mandrim ca ia romaneasca ajunge in toate colturile lumii, Iulia a dat si locuri de munca la 10 femei din sat care cu greu ar mai gasi ceva de lucru. Acum, in atelier lucreaza 10 femei, dar tanara romanca ca lumea vrea ca numarul sa creasca si isi doreste sa se lucreze manual in continuare, fara masini de brodat si masini de cusut.

Ceea ce face Iulia este ceva ce o face sa fie intr-adevar un Roman Ca Lumea. Toti ne dorim sa ne mandrim in fata strainilor cu lucrurile frumoase pe care le avem, nu-i asa? Bravo Iuliei ca reuseste sa trimita in toate colturile lumii un obiect vestimentar incarcat cu istorie si valoare sentimentala, ceea ce pentru noi reprezinta o legatura intre generatii.

Sursa foto: facebook Iulia Martinescu

Alti Romani ca lumea