Ion Nita

Povestea singurei cofetarii romanesti din New York.

Cati oameni din New York credeti ca stiu sa arate unde e Romania pe harta? Din pacate, nu cred ca foarte multi. Dar sunt sigur ca aproape toti stiu sa spuna unde este cofetaria lui Ion Nita. Da, Ion. Nu John!

Ion Nita a plecat din Romania la 39 de ani. Si-a vandut masina ca sa aiba bani de avion si sa-si indeplineasca “visul american”. Acum indulceste New York-ul cu prajiturile lui. Si nu numai. Vin cumparatori si din ale state ale Americii.

Pasionat, talentat, dar si norocos, Ion Nita a luat cofetaria de la un italian, care i-a dat-o aproape gratis si a investit multa munca in dulcea lui afacere. A adus in America retele romanesti pe care le-a imbuntatit. Americanii au obiceiul de a uita ce nu le place, dar daca le place, se intorc. Si la Ion Nita se intorc de mai bine de 30 de ani.

Cofetaria lui Nita a fost deschisa din 1982 in cartierul Queens, un loc unde sunt multi romani si care acum pot manca o prajitura ca la mama acasa. De atunci, in fiecare zi, americani si romani impreuna iau micul-dejun la cofetaria lui Nita cu poale-n brau. Astazi, visul lui Ion Nita este continuat de baiatul sau si fiica sa mijlocie, carora le-a predat stafeta.

o

Singura cofetarie romaneasca din New York nu puteai fi decat a unui Roman Ca Lumea ca Ion Nita. Intr-o singura saptamana se folosesc 100 de kilograme de ciocolata si 150 de kilograme de unt. Inca ii uimeste pe americani cu 30 de feluri de prajituri si 18-20 de feluri de fursecuri, patiserie, bombonerie.

In perioada sarbatorilor, lumea face coada de la tejghea pana la coltul strazii pentru a apuca sa cumpere de la romanul nostru. Ion Nita este fericit ca si-a indeplinit visul, dar ii pare rau ca nu a putut sa-si framante aluatul in tara lui, unde a invatat meserie. Ii este recunosctaor Romaniei

“Afacerea s-a dezvoltat firesc si acum sunt foarte multi care imi cer: domne de ce nu deschid la Conneticut, in New Jersey? Sigur le este foarte greu ca sa vina, trebuie sa-si ia o zi libera sa-si faca cumparaturile de Sarbatori si atunci oamenii cer lucrul acesta, dar nu este asa de usor! Aici totul este facut manual, facem si bombonerie de chocolate, facem doar manual. Sigur m-am gandit ca in Manhattan sa fac o bombonerie, sa fac bomboanele in vitrine, la strada sa fie atractia mai mare, dar trebuiau sa se implice si ceilalti membrii ai familiei. Lumea aprecieaza ca ne mentinem si poate ne-am mai crescut nivelul.” povesteste Ion Nita.

 

 

Sursa foto: yelp.com, cancan.ro

 

Alti Romani ca lumea