George Ianus

Omul de baza al unui proiect urias din Japonia.

In 2008, George a plecat in Japonia. De ce Japonia? Spune ca asta a fost visul lui dintotdeauna, iar acum e convins ca nu putea sa faca o alegere mai buna. In ultimul an de facultate, a aplicat la peste 50 de universitati si a primit raspuns de la una singura, la care a intrat intr-un program de master in Departamentul de Aeronautica si Astronautica, dupa ce s-a “duelat” cu zeci de studenti din toata lumea pentru unicul loc pus in concurs.

“Am o atractie incredibila fata de Japonia. De cand am ajuns, parca sunt un copil intr-un parc de distractii. Sunt atat de diferiti, parca ar avea un alt univers. Aici, bunul simt si manierele sunt cele mai importante, iar comportamentul lor face experienta uluitoare”, se minuneaza George, care, desi a prins cateva tragedii in Japonia (cutremurul din 2011 si explozia de la Fukushima), a preferat sa ramana acolo, alaturi de prietena lui.

Primul job al lui George a fost unul part-time, ca cercetator in cadrul Universitatii din Tokyo, iar apoi a urmat un doctorat tot acolo si a fost cooptat in echipa care lucreaza la proiectarea motorului viitorului avion supersonic al Japoniei pentru rutele comerciale, care se estimeaza ca va fi lansat peste doi ani si care va parcurge distanta Tokyo – Los Angeles in doar doua ore, fata de 14 ore, cat dureaza acum zborul.

Succesul lui George nu se opreste aici. In prezent, el este si profesor; de limba engleza la Universitatea din Tokyo si de limba Romana in cadrul Ministerului de Afaceri Externe al Japoniei. Nu a renuntat la alte planuri mari,  iar acum ar vrea sa-si gaseasca un proiect in SUA. Peste 10 ani se vede traind, insa, in Europa, iar batranetea vrea sa fie una linistita, acasa, in Romania.

Alti Romani ca lumea