Florin Bîlbîie

ASE, Florenta, Oxford, Cambridge, Sorbona.

Florin Bilbiie s-a nascut in Campina, dar acum este profesor la Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbona si la Scoala de Economie din Franta.

A absolvit facultatea la ASE in Bucuresti si si-a luat doctoratul la Institutul European din Florenta, cu cel mai mare punctaj din istoria institutiei.

A predat la Universitatea Oxford si a lucrat in cercetare la Biroul National Economic din Cambridge. A facut cercetare si la Harvard, acolo de unde preda unul dintre coautorii sai principali.

“Am plecat in 1999, la 24 de ani, chiar cand lucrurile au inceput sa se imbunatateasca in Romania. Cred ca pentru cine voia sa faca economie era mai usor sa reuseasca in Vest si inca e asa. Ii vad pe cei de aici ca se bat cu niste munti… am impresia ca escaladeaza Everestul in fiecare zi.

Cred ca am ales viata mai usoara, care are si parti mai dificile, precum faptul ca esti departe de casa, de prieteni etc. Daca as fi ramas, probabil as fi fost profesor la ASE sau poate m-as fi saturat si m-as fi reprofilat in privat sau… faceam masaje thailandeze, cine stie?”, povesteste Florin.

Unii dintre profesorii de la ASE a spus acum cativa ani ca Florin ar putea sa castige premiul Nobel. Foarte modest si cu simtul umorului, Florin explica foarte clar cum sta treaba:

“Sunt exagerari. Sunt cuvinte de dragoste spuse de un om pe care il respect foarte mult si un om care a jucat un rol crucial in dezvoltarea mea, profesorul Moise Alter, de la Scoala Doctorala de Finante din Bucuresti. El a fost, de fapt, mentorul meu si e un fel de dragoste paterna – intotdeauna ti se pare ca „copilul tau” e cel mai frumos.”

Alti Romani ca lumea