Eleva care merita felicitarile intregii Romanii! A fost premiata de NASA si UNESCO pentru imaginatia sa!

 

Romanii au luat cu asalt podiumurile de la concursurile NASA. O romanca de 16 ani, si-a imaginat o locuinta pentru oameni, in spatiu, un mini oras cu 15.000 de locuitori. Ideile ei orginale, regulile si felul in care a prezentat cum s-ar desfasura viata acolo, i-a impresionat pe cei de la NASA. Nici ceilalti cinci colegi ai ei, nu s-au lasat mai prejos si au obtinut locul al treilea.

In Puerto Rico, cei sase romani castigatori si-au prezenta proiectele, la cea de-a 35-a conferinta a NASA, mai 2016. Au fost alesi din 4000 de concurenti din toata lumea si nu a fost deloc un lucru usor.  Fiecare a trebuit sa isi imagineze viata in cosmos si sa creeze un spatiu in care oamenii sa poata trai. Ariana Zhao a muncit luni de zile pentru acest proiect si s-a documentat despre protectia impotriva radiatiilor, sistemul inchis de agricultura sau gravitatia artificiala. La final, a scris un eseu de 100 de pagini, in care a explicat pe larg detaliiile unei asezari durabile, cu un spatiu pentru nu mai putin de 15.000 de locuitori: pe nume Osiris.

NASA-594x300

Echipa Romaniei a fost formata din elevii clasei a X-a ai Scolii Internationale din Bucuresti: George Valtas, Filip Gkogkos, Andrei Lu, Nicolas Mantescu si Maria Disli. Au luat premiu pentru proiectul ”Afrodita”. Concursul organizat anual de NASA este dedicat tuturor elevilor pana in clasa a XII-a, de oriunde din lume. Elevii trebuie sa creeze modele de asezari spatiale si materiale conexe: ”Cercetand modul in care se face colonizarea, am dobandit numeroase cunostinte despre stiinta”, spune Ariana. Ariana s-a nascut in Romania din tata chinez si mama romanca. A considerat de mica spatiul drept un mister complet si a crezut tot timpul ca va descoperi ceva uimitor.  Spre deosebire de alte fete, si-a dorit sa devina astronaut. A fost o mare supriza pentru toata lumea, nici macar elevii nu au visat atat de departe. Au muncit timp de 5 luni, zi de zi.

Ali Cabas, profesorul coordonator al proiectului ne da mai multe detalii: ”Proiectul NASA pentru elevi, nu este o joaca. Ei trebuie sa cunoasca foarte multa forma, detalii despre spatiu, fizica, matematica”.

Ei sunt viitorul nostru si trebuie sa ii sustinem cu fiecare ocazie. Ei sunt viitorii romani calumea!

 

 

 

 

Alti Romani ca lumea