El e ”Salvador Dali de Romania” : E printre cei mai importanti pictori din lume!

Inclus in topul celor mai cunoscuti pictori ai lumii, romanul stabilit in Germania este cel mai important reprezentat al suprarealismului romanesc. A expus in numeroase galerii din Romania si din intreaga lume. A castigat chiar si doua premii: ”Tribuna” , in 1983 si ”Artaddiction”, Stockholm in 2001.

Apropiat al lui Nicolae Steinhardt, parintele spunea despre Ovidiu Avram ca ”vad precumpanitor intr-insele reflectia viselor si inchipurilor mele” .  Multi specialisti si iubitori de arta spun despre pictura lui Ovidiu Avram ca ”vorbeste despre mantuirea spirituala a omului”.  Astfel, lucrarile sale au facut inconjurul lumii: Suedia, Africa de Sud, Germania, Franta, Luxemburg, Dubai, Ungaria, Elvetia ori Japonia. ”Arta si mestesug. Culori, site, ecrane filtrante, indemanare, suprize. Ce rezulta e de obicei tainic, insolit”, mai spunea parintele Steinhardt, suprarealismul devenind un model clasic de lucru si explorare a imaginarului.

Misiunea lui Ovidiu Avram e cu atat mai importanta cu cat, arta suprarealista e pe cale de disparitie in Romania. Doar la Cluj si Bucuresti sunt cativa artisti. Putini dar pasionati, dupa cum spune Ovidiu Avram, intr-un interviu pentru Romania Libera. In schimb, publicul si colectionarii reactioneaza foarte bine la acest curent artistic.

main
Ovidiu Avram nu este foarte optimist in privinta directiei in care se indreapta arta si cultura romaneasca, aspectul comercial fiind cel mai important din pacate.  Pictorul vorbeste si despre succesul din Italia: a castigat Bienala de Arta de la Tivoli, unde se reunesc pictori si sculptori de renume din intreaga lume: ”Premiul pe care l-am obtinut imi confirma faptul ca… nu dorm. Sigur, si in acest domeniu este nevoie de o anumita trezire, stare de activitate si atunci, particip la tot felul de concursuri, manifestari internationale si, prin lucrarile respective, trimiti mesaje si informatia care te preocupa”. 

Pictorul s-a nascut la 9 august 1953, la Teius, a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj-Napoca,  iar viata sa este plina de aventuri, dar si de experiente spirtuale clarificatoare, care i-au oferit o libertate interioara nemaintalnita si o viziune esentializate asupra adevarului, binelui si frumosului. Doar intre 1988 si 1989 a avut 15 tentative de trecere frauduloasa a frontierei. In 1988, s-a inscris intr-o excursie in Polonia, iar cu ajutorul unor prieteni este pus in legatura cu membri sindicatului ”Solidaritatea”, iar dupa 6 luni ajunge in Ungaria, unde este arestat si apoi eliberat. In 1989, reuseste sa ajunga in Germania, iar 3 ani mai tarziu se intoarce in tara.

”Dali de Romania” nu e doar un artist de succes, ci o personalitate complexa, un spirit liber, avand preocupari si implicatii profunde deopotriva in lumea artelor si a stiintelor , in viata sociala si in cea spirituala. Doar intre 1975 si 2006 a participat la peste 60 de ani expozitii. In 1988 este exilat in Germania, unde se reintalneste cu un alt mare artist roman din Cluj, Nicolae Maniu. Astfel, nu este intamplatoare includerea creatiilor sale in ”Lexiconul picturii fantastice universale”, elaborat de un mare critic de arta vienez Georg Habarta. Pe aceasta cale, ii multumim lui Ovidiu Avram pentru toate realizarile de pana acum si ii dorim mult succes in competiile viitoare, oricare ar fi acestea! Si asteptam sa ne incante in continuare cu creatiile sale.

Ovidiu_Avram_02

 

 

 

Alti Romani ca lumea