Ea e cea mai bogata romanca din lume: la 40 de ani, are peste 700 de milioane de euro si locuieste pe o insula!

 

Veronica Gusa de Dragan este sotia unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania: Iosif Constantin Dragan, care a infiintat Butan Gas. Dupa moartea sotului ei, Veronica a fost cea care a preluat afacerea, pe care nu doar a mentinut-o, dar a facut-o si mai profitabila.

Nascuta la Turda in 1973, crescuta intr-o familie de militar, intr-o atmosfera de ordine si discplina, si in care se punea accentul pe valori si principii foarte clare, a absolvit Facultatea de Drept, iar la 2a de ani deja lucra impreuna cu sotul ei. Fiind unicul actionar al unui grup de firme, a fost nevoita sa administreze singura o avere de 1,5 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Inainte de moartea sa in 2008, Constantin Dragan a intemeiet o fundatie care si-a deschis filiale in toate marile orase ale Europei. Dupa moarta sotului, Veronica Dragan a schimbat structura afacerii: Veroniki Holdin SpA, astfel pe langa Butan Gas  Romania, unul dintre liderii europeni in domeniul distributiei de GPL, din grup fac parte si Romconstruct Top, companie achizitionata pentru dezvoltarea unui parc eolian in judetul Constanta.

Proiectul a fost considerat un succes, cu o investitie de 44 de milioane de euro, pe o suprafata de 44 de hectare si a fost finalizat in 2011. Pe langa faptul ca este o femeie de afaceri de succes, Veronica Dragan este si o mama devotata: locuieste in Palma Mallorca (Spania), alaturi de cei 4 copii.

Palma de Mallorca, Bucuresti, Timisoara, Lugoj, Cluj, Milano: asta este traseul obisnuit din viata Veronicai Dragan, dominata de discretie, eleganta si bun simt. Valori mai importante decat orice suma de bani, dupa cum spune chiar ea intr-un interviu: ”Discretia este una dintre calitatile omului de bun simt. Nu am simtit niciodata nevoia sa pun la vedere realizarile sau insuccesele vietii personale. O consider o pierdere de timp si de energie. Nu ma consider extraordinar de discreta, ci normala”.

Intr-un interviu pentru Revista Flacara, spune ca destinul nu poate fi controlat si povesteste prima intalnire cu viitorul ei sot: ”Tatal meu intrase in posesia unui manuscris ce apartinea lui Josif Constantin Dragan. Inainte de a muri, m-a rugat sa fac in asa fel  incat acesta sa ajunga la domnul profesor. I-am inmanat manuscrisul, indeplinind astfel dorinta tatalui meu, exact la 40 de zile de la moartea sa. M-a intrebat ce vreau in schimb, si i-am zis ca nimic. Suprins, mi-a spus ca sunt prima persoana din viata lui care i-a oferit ceva, fara sa-i ceara nimic in schimb”. Si asa a inceput povestea lor de dragoste: o tanara de 22 de ani si om de afaceri de 78 de ani: ”Nu am vazut niciodata diferanta de varsta. M-a fascinat personalitatea lui”.

dragan-(5)-A

Veronica Dragan explica si care este filosofia companiei: energie curata, nepoluanta, usor de utilizat, total sigura, la preturi accesibile care respecta in totalitate mediul inconjurator. Pe langa afacerea propriu-zisa, grupul Dragan s-a implicat prin Veronica si in alte domenii de activitate: detine cea mai mare tipografie de ziar din tara, un post de radio si unul de televiziune, doua ziare, o clinica medicala, o galerie de arta, plus intreprinde activitati de transport naval, mai multe investitii imobiliare in curs, iar prin Fundatia Dragan si Fundatia General Stefan Gusa desfasoara proiecte culturale si umanitare. Desi familia Dragan a fost atacata de multe ori in presa, Veronica nu a raspuns niciodata: ”O mana de fier intr-o manusa de catifea”, dupa cum spune chiar ea.

A calatorit foarte des in toata lumea, dar cel mai mult ii place in Romania. Are si un mesaj pentru romani: ”Educatia este cea mai mare investie”.  Legat de mediul de afaceri din Romania, Veronica Dragan spune ca ”oportunitatile au crescut foarte mult, dar moralitatea si corectitudinea au scazut foare mult dupa ’89”, si ii place sa lucreze doar cu oameni de valoare, devotati si competenti, iar cei mai apropiati sunt cei in care crede.

1208

Se ghideaza in tot ceea ce face dupa ceea ce a invatat de la sotul si mentorul ei: ”Corectitudinea, rabdarea, legalitatea, echilibrul, luarea deciziilor, modul in care se stabilesc prioritatile in viata, nevoia de viziune in afaceri si, nu in ultimul rand, m-a invatat ca este extrem de important sa cred intotdeauna in ceea ce fac”.  

Veronica Dragan ar trebui sa fie un model pentru toate femeile din Romania, dar mai ales pentru fiecare am de afaceri, inspirand incredere, forta, curaj, motivatie, dar mai ales certitudinea continuitatii. Un exemplu de roman ca lumea!

Alti Romani ca lumea