Cel mai bun elev din lume la informatica este un roman. Costin Oncescu are de ales intre marile universitati din SUA si Europa

Costin Oncescu este elevul roman cu cel mai bun punctaj la a XXVIII-a editie a Olimpiadei Internationale de Informatica desfasurata in august la Kazan (Rusia). El trebuie acum sa aleaga la ce universitate din Anglia va studia peste doi ani. Genialul pusti considera ca si Romania i-ar putea oferi aceeasi pregătire, dar intr-un timp mai lung si intr-un mod mult mai obositor si stresant decat in Vest.

Elev al Colegiului National „Dinicu Golescu“ Campulung, Costin Andrei Oncescu (17 ani) are un palmares uluitor in acest an. Aur la Olimpiada Nationala de Informatica, aur la Balcaniada de Informatica – seniori (dupa ce, in perioada 2012-2014, castigase de trei ori consecutiv medalia de aur la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru juniori), la care se adauga medalia aur la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara „Tuymaada“, iar acum, argintul la Olimpiada Internationala de Informatica desfasurata la Kazan, acolo unde echipa Romaniei a obtinut trei medalii de argint luate, in ordine, de pustiul de geniu al Argesului, de Andrei-Costin Constantinescu si de Andrei Popa, plus o medalie de bronz castigata de Radu Muntean.

„Este cel mai bun rezultat pe care l-am obtinut pana acum la competitiile internationale si aceasta pentru ca Olimpiada Internationala reuneste competitori din cele mai multe tari ale lumii. La aceasta editie au participat 80 de tari reprezentate de cei mai buni patru elevi din fiecare dintre ele, liderii fiind, ca intotdeauna, chinezii. Tinand cont ca am fost la prima participare si ca eram si printre cei mai mici elevi, consider ca rezultatul obtinut de mine este unul foarte bun“, a declarat mandru Costin Oncescu.

„Secretul e sa fii hotarat, perseverent si, bineinteles, sa fii descoperit la momentul potrivit de catre omul potrivit. Am avut sansa ca, in clasa a IV-a, domnul profesor Octavian Dumitrascu sa vada in mine un posibil informatician foarte bun. Apoi, informatica a devenit pentru mine o pasiune, astfel incat orele de munca nu mi s-au parut niciodata prea multe sau prea obositoare“, spune Costin.
In aceasta toamna, Costin va reprezenta din nou Romania la doua competitii internationale de anvergura. Si-a propus sa ia medalii cat mai stralucitoare la concursul International Romanian Master of Informatics, ce se va tine la mijlocul lunii octombrie in Bucuresti, si la Turneul International de Informatica „John Atanasoff“, care va avea loc in noiembrie la Shumen, in Bulgaria. „La ambele competitii voi face parte din lotul national al Romaniei. In continuare, sper ca, incepand cu luna martie a anului 2017, sa obtin rezultate foarte bune la olimpiadele judetene, apoi nationale, sa intru din nou in Lotul National de Informatica si sa reprezint Romania la Olimpiada Internationala de Informatica ce va avea loc in Iran. Voi incerca sa ma pregatesc cat mai bine, astfel incat sa castig cat mai multe medalii de aur“, promite Costin Andrei Oncescu.

Sursa: adevarul.ro

Esti si tu un Roman Ca Lumea? Sau cunosti pe cineva? Trimite-ne un mesaj si noi raspandim povestea!

Alti Romani ca lumea