Catalin Alexandru

Romanul care creeaza jocuri pentru o lume intreaga.

“Salarii complet nerealiste fata de costurile vietii de acasa” – asta iti va raspunde Catalin Alexandru, un game designer roman, daca il intrebi de ce a ales sa paraseasca Romania in 2010. A plecat impreuna cu sotia lui in Anglia si a locuit intr-o camaruta improvizata din placaje, in casa unui roman care facuse o mica afacerea din aducerea conationalilor in Londra. Plin de ambitie, Catalin a ignorat conditiile vitrege de la inceput si in doar cateva luni a obtinut actele si primul loc de munca.

A intrat in contact cu multi romani care s-au integrat cu succes in Anglia si i-a fost din ce in ce mai usor sa se adapteze. A facut jocuri pentru mai multe firme si a colaborat cu developeri mai putin cunoscuti sau independenti, pana in momentul in care a dat lovitura si s-a angajat la Stick Sports, o platforma care face jocuri bazate pe sport pentru platforme mobile. Este lead designer-ul companiei si e foarte apreciat. “Nu as fi putut continua munca de game design in Romania, oricat mi-as fi dorit.” spune “creatorul”.

Profesional ii mergea perfect, insa a primit o veste cutremuratoare: sotia lui a fost diagnosticata cu cancer si lumea lor era la un pas sa se prabuseasca. Salvarea a venit de National Health Service, sistemul medical extraordinar din Anglia, prin intermediul caruia sotia sa a primit tratamentul care a ajutat-o sa scape de boala. Nu a fost singurul moment greu trait de ei in Marea Britanie, dar pierderea unui job e nimic pe langa ce s-ar fi putut intampla acum.

Astfel, pentru Catalin si sotia lui, Anglia a fost cea mai buna alegere si nu le pare rau ca au ajuns aici. El ar fi vrut ca succesul sa il cunoasca acasa, insa n-a fost sa fie si probabil singurul regret e ca acum traiesc departe de locurile natale: “Imi place Romania, mi-e dor de ea si as vrea sa o vad mai luminata, mai educata si mai responsabila. Am tot respectul pentru cei care au ramas acolo sa lupte pentru un trai decent, dar eu nu stiu daca ma voi intoarce prea curand.”

Alti Romani ca lumea