Andrei Glinta este recordmen mondial la juniori la 100 m spate si s-a calificat la JO de la Rio.

Micul Phelps e speranta inotului masculin romanesc.

Incurajat sa practice sportul inca de mic, Andrei Robert Glinta, pe numele sau intreg, a inceput sa mearga la karate, acolo unde sensei i-a fost chiar tatal lui.

“Atat eu, cat si nevasta mea suntem vechi in lumea artelor martiale. Am chiar si un club in Pitesti! Normal ca l-am indrumat catre acelasi sport. Dupa vreo doi ani si jumatate, desi crescuse mult si schimbase culoarea centurii de cateva ori, m-a luat de mana si mi-a spus ca vrea altceva. Si nu l-am refuzat!” povestea tatal lui Andrei pentru Gsp.ro.

La doar 18 ani “Micul Phelps” a devenit speranta Romaniei pentru o medalie la Jocurile Olimpice de la Rio. Are zeci de medalii si doboara recorduri dupa recorduri, desi atunci  cand s-a apucat de inot, primul sau antrenor nu-si facea mari sperante in ceea ce-l privea pe Andrei.

“Tin minte si acum prima lui zi la bazin. A venit sa-nvete sa inoate! Nu stia sa faca nimic, eu il luasem doar pentru initiere. Sincer, nu credeam ca voi face mare lucru cu el, pustiul avea o constitutie fizica dezavantajoasa, era slab! Totusi, marele lui avantaj a fost ca a invatat incredibil de repede. E foarte, foarte indemanatic!” a spus instructorul Viorel Ciobanu despre inotatorul roman.

Andrei Glinta este originar din Valea Ursului, iar primii ani in bazin i-a petrecut la Pitesti, dupa care a decis sa-si continue cariera in Baia Mare. Asa au inceput sa se adune recorduri nationale doborate in diferite probe si categorii de varsta.

In august, la Singapore, Andrei a devenit campion mondial la tineret, la 100m spate, in bazin olimpic, astfel si-a realizat baremul de calificare la Jocurile Olimpice si si-a indeplinit un vis. La vara se va lupta pentru medalia pe care o viseaza de 9 ani de cand a intrat prima data in bazin. In septembrie a stabilit un nou record mondial de juniori la 100 m spate, in finala probei din cadrul Campionatelor Europene de inot in bazin scurt (25 m) de la Netanya (Israel), cu timpul de 50 sec 77/100.

In 2013 a fost invitat la Grand Prix-ul de la Paris unde a concurat impotriva lui Jeremy Stavius, campionul olimpic (2012) si mondial (2011) si nu a dezamagit: argint in proba de 50m spate, la o secunda in spatele lui Stavius. Plus un alt record national doborat, cel al unui fost medaliat olimpic, Razvan Florea! De atunci, Andrei este sustinut si primeste sfaturi de la ultima campioana olimpica la natatie a Romaniei, Camelia Potec.

“E un copil foarte bun! Datorita acestui lucru a fost unul din cei patru selectaţi pentru Paris. Am incredere in el, e foarte bine dezvoltat si are viteza in sange” spunea Camelia Potec despre Andrei inainte de Grand Prix-ul de la Paris.

La 18 ani, Andrei a recunoscut ca nu se astepta sa ajunga la acest nivel, dar ii datoreaza multe lucruri fostei noastre campioane si e motivat sa obtina cat mai multe medalii.

“Camelia Potec m-a sustinut mereu si m-a indrumat spre performanta. Nu speram macar sa ajung la acest nivel, dar primele medalii mi-au deschis foamea de alte trofee”.

Bravo, Andrei! Esti un adevarat roman ca lumea si speram sa te intorci din Brazilia cu medalia de aur!

Esti si tu un Roman Ca Lumea? Sau cunosti pe cineva? Trimite-ne un mesaj si noi raspandim povestea!

Sursa foto: facebook Robert Glinta

Alti Romani ca lumea