Alexandru Chimba, copilul sarac din Firijba Valcii ajuns cercetator la NASA

Povestea vietii lui e scenariu de film.

Firijba este un sat micut, din judetul Valcea, ascuns de padure, cu case mici si cateva zeci de familii care stau departe de agitatia vietii de zi cu zi.

Aici incepe povestea lui Alexandru Chimba, romanul care s-a nascut intr-o familie numeroasa, alaturi de 7 frati. Tatal sau era taietor de lemne si era singurul care aducea bani acasa. Din 8 copii, 3 au murit inainte de varsta de 5 ani. Alexandru a facut scoala primara in Firijba, intr-o cladire mica si saracacioasa. Inca de atunci, invatatorul lui, domnul Miu, si-a dat seama ca Alexandru era altfel, iubea stelele.

Romanul nostru ca lumea si-a ales de mic steaua de pe cer care avea sa straluceasca mai tarziu.

Tot invatatorul Miu i-a dat prima carte despre planete si sistemul solar, iar la varsta de 11 ani, l-a ajutat pe Alexandru sa plece la Ramnicu Valcea sa faca gimnaziul. Un alt profesor l-a ajutat sa mearga la Bucuresti, iar in clasa a X-a era considerat deja un geniu. Alexandru analiza teoriile despre meteoriti si despre galaxii. Steaua lui stralucea tot mai puternic.

Reuseste sa intre la Facultatea de Matematica, iar in anul doi dispare inainte de Craciun. Nimeni nu stia nimic de el si nimeni nu stia cine il mai ajuta acum. In primvara anului 1990, in fata Primariei din Popesti, opreste o masina mare si alba. Coboara un barbat inalt, cu parul grizonat. O femeia se opreste langa el si il intreaba: „Lixandru lui Uca? Tu eşti Lixandru a’ lui Uca?”. Lui Alexandru i s-au umplut ochii de lacrimi.

In Firijba nu mai era nimeni. Tatal lui murise in 1981, iar mama sa in 1986. Mai traia o sora doar, dar ea era la Pitesti. Alexandru ajunsese la NASA si era unul dintre cei care au pregatit programul Mars Pathfinder, robotul trimis de americani pe Marte. Alexandru a mai venit in Popesti in 2008 si oamenii spun ca vrea sa faca din Firijba un sat de vacanta pe stil american.

„Ar fi o sansa, satul este deja parasit, noi am dus drumul pana la intrare. Dar este o minune, un sat virgin in mijloc de padure. Depinde foarte mult care sunt intentiile domnului Alexandru. Oricum, doreste sa se reintoarca aici, la un moment dat. Locul se poate preta la orice, tabara de pictura, de teatru etc”, spune primarul Constantin Serban.

Bravo, Alexandru! Asta inseamna sa fii Roman Ca Lumea inca de mic! Ti-ai ales steaua si ai urmat drumul spre succes!

Esti si tu un Roman Ca Lumea? Sau cunosti pe cineva? Trimite-ne un mesaj si noi raspandim povestea!

 

Sursa Foto: Arhiva, Ziarul de Vâlcea

 

 

Alti Romani ca lumea