Alexandra Gusoi, Tanchista de 24 de ani care a ajuns comandant de pluton

 

S-a impus intr-o lume dominata de barbati.

Alexandra Gusoi tocmai a iesit de pe bancile Academiei Fortelor Terestre si este un model pentru toate femeile din Romania. Ea demonstreaza ca nici varsta de doar 24 de ani, nici lipsa muschilor nu i impiedica sa conduca un pluton de tancuri.

Romanca noastra ca lumea este din Valcea si este sublocotenent in Batalionul 114 Tancuri – “Petru Cercel” din Targoviste. Alexandra este si comandant de plutin si are in subordine patru femei si zeci de barbati.

„Multi spun ca o femeie nu prea are ce cauta in armata, insa vreau sa dovedesc contrariul. Sunt dispusa sa plec din tara la orice exercitiu. Servesc patria!“, povesteste Alexandra pentru adevarul.ro.

Modelul sau este propriul tata, fost ofiter in armata. Alexandra a terminat Academia Fortelor Terestre “Nicolae Balcescu” din Sibiu si ai participat deja la un exercitiu in Babadag, de unde s-a intors cu o dorinta si mai mare de a arata ca este capabila de a lupta.

„Intr-un an de zile am acumulat foarte multa experienta. Am participat chiar la un exercitiu comun cu americanii în Babadag, anul trecut. Am incercat sa facem multa practica, astfel incat, nivelul nostru de standardizare sa creasca. Am invatat sa luam ce este bun unii de la altii, sa stim sa ne coordonam intre noi. Cand facem parte din NATO trebuie sa avem aceleasi reguli, aceleasi proceduri operationale, sa stim tot“, spune Alexandra.

Pentru Alexandra nu conteaza cine conduce plutonul, atat timp cat o face responsabil si cu determinare: “Am in subordine barbati. Poate ca unora nu le convine atat de mult, dar cei mai multi sunt receptivi, ba chiar ne si ajuta pe noi, femeile. Cel mai mult conteaza stilul tau ca om, sa stii sa iti lasi loc de buna ziua. Conteaza persoana. Atat timp cat eu stiu sa ii ascult, nu e o problema. Fac instructie cu ei, facem trageri, facem de toate. Femeile nu sunt lipsite de antrenamentele tanchistilor. Meseria de militar este ceva mai grea. Mereu s-a stiut ca aici e strictete. Aici respiri disciplina si asta te invata sa fii la fel si in afara unitatii. E o dovada de patriotism pana la urma, pentru suveranitatea tarii, si mi s-ar parea normal sa acceada spre cariera aceasta mai multi tineri. Imi doresc sa am contact cat mai mult cu armata, pentru ca noi suntem pluton de instructie, suntem comandament si as cam vrea sa gust din toate, ca sa spun asa. Stiu ce am de facut si pe viitor tot in armata ma vad.”

Esti si tu un Roman Ca Lumea? Sau cunosti pe cineva? Trimite-ne un mesaj si noi raspandim povestea!

Alti Romani ca lumea