Alex Craciun, inginerul ajuns chef la unul dintre cele mai bune restaurante din Londra!

Un inginer mecanic roman va fi bucatarul-sef al unui nou restaurant cu specific nipon (izakaya) din Londra. Da, ati citit bine, inginer mecanic. Si Roman Ca Lumea. Numele lui este Alex Craciun, un brasovean in varsta de 30 de ani.

Povestea a inceput acum 10 ani cand s-a mutat de la Brasov la Newcastle. Alex a absolvit Universitatea Transilvania si meseria lui de baza este cea de inginer mecanic. Pasionat de bucatarie, Alex a furat meserie, la inceput, din Romania, din localurile unde lucra ca ajutor de bucatar. Ajuns in Anglia, Alex s-a anagajat la un pub local din Newcastle si acolo a inceput ceea ce avea sa fie pregatirea pentru job-ul visurilor sale, acela de chef la un resturant faimos.

Celebrul chef, Jason Atherton este cel care l-a selectat pe romanul nostru ca lumea pentru a fi chef la cel mai nou restaurant japonez din Londra, care se va deschide pe 7 martie. Jason Atherton detine un adevarat imperiu culinar cu locatii in Sydney, New York, Dubai, Shanghai, Singapore si Hong Kong. La Londra, are cinci restaurante, printre care si cunoscutele “Pollen Street Social” si “Berners Tavern”. “Sosharu” va fi cel de-al saselea sau local unde chef va fi Alex Craciun.

Alex povesteste cu zambetul pe buze acum, desi la inceput i-a fost destul de greu sa se descurce: A fost destul de greu, nu vorbeam nici limba si intelegeam destul de putin din ce mi se spunea. Dar am facut tot ce am putut si, in pofida greutatilor, m-au promovat. Dupa cinci luni, eram responsabil de intreaga bucatarie. Faptul ca eram nou venit in aceasta tara m-a motivat, mi-am dorit sa muncesc mai mult si asa a inceput totul. Daca m-as fi dus in alta parte, la un restaurant cu stea Michelin, ar fi fost cu totul altfel pentru ca m-ar fi descurajat si as fi fost mai speriat. Dar stiam ca pot sa prepar mancaruri mai bune decat ei si acest lucru mi-a dat incredere”, a povestit Alex pentru Bloomberg.

Pentru a fi selectat chef la resturantul din Londra, nu i-a fost deloc usor. Alex s-a hotarat sa mearga chiar in Japonia pentru a se pregati de conducerea resturantului “Sosharu”. A reusit sa se angajeze la restaurante din Tokyo si Osaka, chiar daca nu stia niciun cuvant in limba japoneza. In Japonia, Alex a lucrat de la resturante mici, de familie, pana in restaurante celebre cu trei stele Michelin. A facut orice pentru visul lui ca un adevarat roman ca lumea. Alex a mers in fata restaurantului “RyuGin” din Tokyo si se posta in fata usii, pana cand intr-o zi a fost primit in bucatarie. In toata aceasta perioada, a urmat timp de un an cursurile Scolii Culinare din Kyoto. Romanul nostru a fost indrumat de doi chefi celebri, Yoshihiro Murata si Seiji Yamamoto.

Departe de tara, de bucatele romanesti, Alex spune ca ii este dor de casa: “Cand am plecat de acasa mi-am spus ca voi lipsi doar un an. Acum, 9 ani mai tarziu, imi este dor de mama si de tata, de fratele meu, de familia mea si incerc sa-i vizitez in fiecare an, de Craciun. Nu vreau insa sa ma intorc definitiv”.

Cum sa nu ni se umple inima de bucurie si mandrie cand vedem un roman frumos, cinstit care lupta pentru visul sau si reuseste sa culeaga roadele unei munci de ani de zile? Pasiunea, ambitia si dorinta de a invata cat mai multe, sunt cateva dintre calitatile pe care le are Alex si pe care le gasim la orice Roman Ca Lumea!

Bravo, Alex! Povestea vietii tale e un exemplu pentru strainii care au o imagine gresita despre noi. Voi, romani ca lumea, daca ajungeti la Londra, sa nu ezitati sa-l vizitati pe Alex la restaurant. Cu siguranta cand esti departe de casa si te intalnesti cu alti romani, dorul este mai usor de suportat.

 

Esti si tu un Roman Ca Lumea? Sau cunosti pe cineva? Trimite-ne un mesaj si noi raspandim povestea!

 

 

 

Alti Romani ca lumea